Minister wil extra beveiligde cellen voor zware criminelen

Minister Franc Weerwind van Rechtsbescherming heeft plannen aangekondigd voor de toevoeging van zeventien extra streng beveiligde cellen in gevangenissen. Het doel is om te voorkomen dat gevangenen met een hoog risico vanuit de cel blijven opereren in criminele activiteiten.

De geplande uitbreiding betreft zeventien extra cellen met verhoogd beveiligingsniveau in de gevangenis van Sittard, die onder de Afdeling Intensief Toezicht (AIT) zullen vallen. Deze afdelingen worden gekenmerkt door hun kleinschaligheid en uitgebreide veiligheidsmaatregelen. De geschatte kosten voor deze uitbreiding bedragen ongeveer 15 miljoen euro.

Extra veiligheidsmaatregelen
Minister Weerwind benadrukte na afloop van de ministerraad op vrijdag zijn streven om alle criminelen in het land te verspreiden en niet te concentreren. Naast deze uitbreiding investeert hij ook 10 miljoen euro in extra veiligheidsmaatregelen voor vier reeds bestaande AIT’s, die naar verwachting komende zomer gereed zullen zijn.
Eerder werd aangekondigd dat de extra beveiligde inrichting in Vught een bijbehorend complex in Vlissingen zal krijgen, dat naar verwachting in 2030 operationeel zal zijn. Met deze plannen zou er voldoende capaciteit moeten zijn om alle zware criminelen in het land te huisvesten.

Grootste uitdagingen
De politie en justitie beschouwen het voortdurende criminele gedrag tijdens detentie momenteel als een van de grootste uitdagingen in de strijd tegen criminaliteit. Uit verschillende strafrechtelijke onderzoeken blijkt dat veel criminelen vanuit de gevangenis de mogelijkheid vinden om misdrijven uit te lokken, voor te bereiden of door anderen te laten uitvoeren, variërend van drugshandel tot het regisseren van liquidaties.
Kamerlid Ulysse Ellian (VVD), een voorstander van een strenger detentiebeleid voor zware criminelen, is van mening dat de maatregelen van Minister Weerwind nog niet ver genoeg gaan. Hij verwelkomt de verbeterde beveiliging van de Afdelingen Intensief Toezicht, omdat ernstige incidenten hebben aangetoond dat dit dringend noodzakelijk is. Ellian benadrukt echter dat er geen andere sterk beveiligde faciliteiten worden gecreëerd waar belangrijke criminele figuren individueel kunnen worden geplaatst, waardoor bijvoorbeeld personen zoals Holleeder en Razzouki niet samen in een groep zouden zitten. Volgens Ellian blijft dit een onopgelost probleem.

Deel dit artikel via: