Minister wil knelpunten met veiligheidsbranche bespreken

Minister Ferdinand Grapperhaus van Justitie en Veiligheid wil graag met de veiligheidsbranche praten over wat hij met zijn ministerie kan doen om beveiligingsbedrijven nog beter hun werk te laten doen. “Zet de tien belangrijkste kwesties op een rij waar u tegenaan loopt, dan hebben we het daar over”, zo zei de minister op donderdag 9 januari tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst van drie brancheorganisaties in de veiligheidssector.

‘Kick Off 2020’ was georganiseerd door de Nederlandse Veiligheidsbranche, de Federatie Veilig Nederland en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). Minister Grapperhaus hield er een inleiding en was complimenteus over de rol van de veiligheidsbranche in de samenleving.

Argwaan
In de jaren tachtig van de vorige eeuw – toen hij zijn loopbaan begon als advocaat – had de branche nog geen goede reputatie, aldus Grapperhaus. “Er was argwaan bij de overheid. U heeft daar enorm hard aan gewerkt, waardoor de branche nu zeer goed bekend staat. Nederland behoort tot de landen met de veiligste rechtstaat ter wereld. Dat is mede te danken aan de professionele beveiligingsindustrie. Daarnaast heeft de branche goed ingespeeld op de toenemende digitalisering en op wens van opdrachtgevers om als beveiligingsbedrijven een bredere rol te nemen.”

Kritischer kijken
De minister nodigde de branche uit voor een nader gesprek over eventuele knelpunten en deed daarvoor zelf ook al enkele suggesties. “Zou het u helpen als we kritischer kijken naar openings- en sluitingstijden in risicogebieden? Of als we kritischer kijken naar festivalvergunningen? Ik gooi dit voor een volgend gesprek maar eens in de groep.” Dit zijn thema’s die ook spelen bij overheidsorganisaties als de politie, de brandweer en de ambulancediensten, zo stelde Grapperhaus.

Wensen
Tijdens de nieuwjaarsbijeenkomst gingen de voorzitters van de drie organiserende brancheorganisaties in op hun wensen ten aanzien van 2020. Ard van der Steur, voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche, noemde drie zaken die hij komend jaar graag zou realiseren.
Beveiligingsbedrijven en politie zouden in de praktijk, onder andere bij het uitwisselen van informatie, nog beter moeten samenwerken. Ook op het gebied van de werving van personeel hoopt Van der Steur op meer samenwerking tussen overheidsorganisaties en particuliere sector. “We worden allemaal geconfronteerd met de toenemende krapte op de arbeidsmarkt. Dan moeten we elkaar niet bestrijden, maar kiezen voor samenwerking.”
Verder zei Van der Steur te hopen dat ‘kwaliteit’ belangrijker wordt bij aanbesteding van beveiligingsopdrachten. In de praktijk is beveiliging te vaak een sluitpost op de begroting. Hij doelde daarbij met name op het toenemende aantal evenementen in Nederland: “Veiligheid is een van de belangrijkste elementen in de voorbereiding.”

Excellent cameratoezicht
Jan Kuipers, voorzitter van de inmiddels bijna 700 bedrijven tellende Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven, gaf aan dat het belangrijk is dat de brancheorganisaties de handen ineenslaan. “We hebben te maken met een problematiek die voor één branche te groot is geworden.” Kuipers vertelde ook dat de VEB werkt aan een erkenningsregeling voor cameratoezicht. Hiernaar wordt verwezen in de Wet particuliere beveiligingsbedrijven en recherchebureaus, maar een dergelijke regeling is er nog niet, waardoor het moeilijk is voor installateurs om met kwaliteit te concurreren tegen bedrijven die systemen leveren die bekend zijn van ‘Opsporing Verzocht’. Kuipers verwees naar het initiatief ‘Excellent Cameratoezicht’, dat bedoeld is om beelden te verkrijgen die goed genoeg zijn om als bewijslast bij vervolging van verdachten te dienen. “Ik wil de minister vragen om daar meer gewicht aan toe te kennen, zodat het voor eindklanten meer waarde krijgt om voor gecertificeerde kwaliteit te kiezen.”

Deel dit artikel via: