Minister wil politieposten in publieksgebouwen
Er moeten politieposten worden ingericht in gemeentehuizen en stations om de politie dichtbij en toegankelijk te houden, vooral in dunbevolkte gebieden. Dit voorstel komt van minister David van Weel (Justitie en Veiligheid, VVD), die hiermee de fysieke bereikbaarheid van de politie wil verbeteren.
Uit cijfers van de Nationale Politie, opgevraagd door EenVandaag, blijkt dat in de afgelopen jaren bijna een kwart van de politiebureaus is gesloten. Volgens Van Weel is dit echter geen officieel overheidsbeleid, maar een keuze van de politie zelf. Hij benadrukt dat het belangrijk is dat de politie fysiek aanwezig blijft, ook al betekent dit niet per se dat er overal aparte politiebureaus moeten zijn. De minister stelt voor om politieposten in gemeentehuizen te vestigen, zodat burgers toch gemakkelijk toegang hebben tot de politie zonder dat er een volledig kantoor nodig is. “Op deze manier weet de burger wanneer en waar de politie beschikbaar is”, aldus Van Weel.
Meest efficiënte oplossing
Van Weel betoogt verder dat een eigen politiebureau niet altijd de meest efficiënte oplossing is. Een fysiek kantoor brengt extra kosten met zich mee, zoals schoonmaak en facilitaire ondersteuning. Deze middelen kunnen volgens hem beter worden ingezet voor meer zichtbaarheid van agenten in de regio en op straat.
Door politieposten te vestigen op centrale plekken zoals gemeentehuizen en stations, wordt er volgens Van Weel ‘slimmer’ gekeken naar hoe agenten zo veel mogelijk op straat kunnen worden ingezet. In een debat over de politie sprak de Tweede Kamer woensdag haar zorgen uit over de sluiting van politiebureaus en benadrukte het belang van de fysieke aanwezigheid van agenten in de wijk.