Minister wil strengere aanpak overlastgevende veiligelanders
Minister Faber (PVV) pleit voor een strenger beleid tegen asielzoekers uit veilige landen die overlast veroorzaken. Ze onderzoekt volgens De Telegraaf de heropening van een speciaal azc in Ter Apel voor ‘kansarme asielzoekers’. Het plan, inclusief een tweemaal daagse meldplicht, stuit echter op juridische uitdagingen. Ambtenaren noemen de meldplicht ‘juridisch kwetsbaar’, en eerdere strenge maatregelen werden door de rechter verboden wegens inbreuk op de vrijheid van asielzoekers.
Inwoners van Ter Apel ervaren veel overlast van een kleine groep mannen uit veilige landen zoals Marokko en Algerije. Deze asielzoekers, die vrijwel geen kans maken op asiel, hebben wel recht op opvang totdat hun aanvraag officieel is afgewezen. Ze worden beschuldigd van diefstal, intimidatie en agressief gedrag. Raadslid Klaas Buigel (VVD) klaagt: “We weten vaak wie het zijn, maar kunnen bijna niks doen.”
Minister Faber wil veiligelanders onderbrengen in een zogenaamde procesbeschikbaarheidslocatie (PBL), waar ze zich twee keer per dag moeten melden. Het plan is minder strikt dan eerdere pilots, waarin bewoners 22 uur per dag binnen moesten blijven. Ook onderzoekt de minister vergelijkbare locaties in Budel, waar dezelfde problemen spelen.
Juridische obstakels en kritiek
Het plan staat onder druk, aangezien asieladvocaten waarschijnlijk bezwaar zullen maken. Het COA benadrukt dat zelfs een beperkte meldplicht juridisch moet worden onderbouwd. Daarnaast is het lastig om asielzoekers die zich niet houden aan de meldplicht, daadwerkelijk uit de opvang te zetten.
Hoewel sommige lokale politici de plannen als ‘niet streng genoeg’ bestempelen, zien ze het als een stap in de goede richting. Marco Visscher (Gemeentenbelangen) noemt het een manier om kansloze asielaanvragen minder aantrekkelijk te maken. Minister Faber blijft optimistisch en wil het beleid verder uitbreiden naar andere locaties in Nederland.