Misdaad diep geïnfiltreerd in reders en havenbedrijven

Volgens districtschef Jan Janse van de Zeehavenpolitie zijn drugsbendes al veel sterker in havenbedrijven en rederijen geïnfiltreerd dan menigeen denkt. Dat zegt hij vandaag tegenover NRC. Internationale rederij zouden op grote schaal handlangers van de bendes in dienst hebben.
De smokkelaars hebben havenmedewerkers en corrupte douaniers nodig om hun handelswaar op te kunnen halen, voordat deze aan controles wordt onderworpen of doorgestuurd wordt naar de eindbestemming. Maar de corruptie beperkt zich niet tot de douane, waarschuwt Janse. Volgens de districtschef positioneert de georganiseerde misdaad handlangers op diverse belangrijke plekken in rederijen. Het kan gaan om omgekochte medewerkers van de bedrijven, medewerkers die geïntimideerd of gechanteerd worden, maar ook om bendeleden die bij de bedrijven in dienst zijn getreden. Vanuit hun positie bij grote reders die op Zuid-Amerika varen, weten zij waar containers met smokkelwaar zich bevinden en wanneer de drugs het beste uit de gewone lading verwijderd kunnen worden.
Uithalers
Dat verwijderen gebeurt door zogenoemde ‘uithalers’. Dat zijn criminelen die zich met ‘geleende’ passen toegang weten te verschaffen tot de streng beveiligde haventerminals. Zij halen de drugs uit de zeecontainers, voordat deze door de douane worden gecontroleerd. Ook gebeurt het dat drugs worden verplaatst naar een container die al gecontroleerd is. Vorig jaar bleek een bende ook geïnfiltreerd te zijn in een van de particuliere beveiligingsorganisaties in de haven. Desondanks wist de Zeehavenpolitie vorig jaar toch zo’n driehonderd uithalers te arresteren.
Nederland lijkt steeds meer een doorvoerland geworden te zijn voor harddrugs. In 2014 werd nog 7575 kilogram cocaïne ontdekt. In 2020 was dat opgelopen tot 40.900 kilo en dat is dan het spreekwoordelijke topje van de ijsberg.