MKB Nederland: Investeren in cybersecurity niet uitstellen!
Het (demissionaire) kabinet moet op de begroting voor 2018 tenminste 100 miljoen euro uittrekken om bedrijven te ondersteunen in hun strijd tegen cybercriminaliteit. Dat stelt MKB-Nederland naar aanleiding van de wereldwijde computeraanvallen van afgelopen week.
Met name in het midden- en kleinbedrijf hebben ondernemers dringend behoefte aan concrete, objectieve en betrouwbare informatie en handvatten voor preventieve maatregelen.
De Nederlandse economie is een van de meest gedigitaliseerde ter wereld. De kwetsbaarheid is echter groot. Uit het Cybersecuritybeeld Nederland 2017 dat staatssecretaris Dijkhoff onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd, blijkt dat de digitale weerbaarheid in Nederland achterblijft bij de groei van dreigingen.
Geen uitstel
“De grote cyberaanvallen van afgelopen week onderstrepen dat opnieuw. Investeringen in cyberveiligheid dulden daarom geen uitstel”, zegt voorzitter Michaël van Straalen van MKB-Nederland. “Demissionair kabinet of niet, vanaf de volgende begroting moet structureel extra geld worden vrijgemaakt om onze bedrijven beter weerbaar te maken. De schade als gevolg van cybercriminaliteit loopt al in de miljarden per jaar en neemt alleen maar toe als we nu niets doen.”
Faciliterende rol
Van Straalen benadrukt dat bedrijven zelf maatregelen moeten treffen, maar dat de faciliterende rol van de overheid – bijvoorbeeld in het organiseren van kennis- en informatiedeling – daarbij onontbeerlijk is. Met name het midden- en kleinbedrijf heeft ondersteuning nodig. “Als grote bedrijven er al niet in slagen hun systemen waterdicht te beveiligen, hoe moeten kleine bedrijven dat dan doen. Ze willen graag, maar weten vaak niet hoe. De behoefte aan objectieve en concrete informatie is enorm.”
Veilig zakelijk internettten
MKB-Nederland voert in samenwerking met de ministeries van V&J en EZ al het project ‘Veilig zakelijk internetten’ voor het mkb uit, waarmee zowel individuele ondernemers als brancheorganisaties worden ondersteund bij het nemen van preventieve maatregelen. “Dit soort publiek-private samenwerking moet verder worden geïntensiveerd”, zegt Van Straalen. “Gericht op individuele bedrijven, maar ook op brancheorganisaties. Brancheorganisaties spelen een belangrijke rol, maar ook die hebben behoefte aan hulp en gerichte informatie.” De Haagse Hogeschool heeft in het kader van het project in ruim twintig branches onderzoek gedaan naar de specifieke dreigingen en knelpunten. Die resultaten komen binnenkort naar buiten.
Het kabinet moet verder onder meer investeren in de oprichting van een Digital Trust Centre, waar overheid en bedrijfsleven veilig informatie over aanvallen en problemen kunnen delen, aldus MKB-Nederland.