MKB zet op grote schaal verborgen camera’s in
Een snelgroeiend aantal ondernemers in Nederland huurt verborgen-camerasystemen om frauderende medewerkers op heterdaad te kunnen betrappen. Met name ondernemers in de detailhandel en horeca maken hiervan gebruik.
Uit recent onderzoek van het Platform Detailhandel blijkt dat eigen werknemers verantwoordelijk zijn voor zo’n veertig procent van alle diefstallen. Dit komt neer op een schadepost van 165 miljoen euro op jaarbasis. Beveiligingsbedrijf Alarmrent uit Utrecht signaleert een enorme stijging in de verhuur van verborgen camera’s.
– In negentig procent van de gevallen gaat het om diefstal van geld uit de kassa van mkb-bedrijven.
– Veertig procent van deze groep zijn horecabedrijven en 25 procent kledingzaken.
– De meeste dieven die gepakt worden, hebben meerdere diefstallen op hun kerfstok. Hierbij gaat het vaak om kleine, relatief goedkope objecten, zodat het niet direct opvalt.
– Wanneer een verborgen camera is geplaatst, wordt in bijna honderd procent van de gevallen de dader betrapt.
– Ongeveer vijftig procent van de werkgevers verhaalt de schade niet op de dief persoonlijk.
– Werkgevers hangen niet graag de vuile was buiten over frauderend personeel, daarom wordt er in veel gevallen geen aangifte gedaan bij de politie.
– De meeste verborgen camera’s worden in het midden en het westen van Nederland geplaatst, waarbij de Randstad overheerst.
Alarmrent ziet een aantal duidelijke ontwikkelingen rondom het plaatsen van verborgen camera’s. Volgens Govert Steyn, directeur van Alarmrent, is het Waarschuwingsregister Detailhandel (een zwarte lijst met notoire dieven) tevens getuige van deze trend. Alarmrent geeft ondernemers de volgende tips om diefstal te voorkomen en/of dieven in de kraag te kunnen vatten.
– Van de aanwezigheid van een camera gaat een preventieve werking uit. Wanneer er een camera op de kassa of het magazijn gericht is, weet het personeel dat alles wat men doet, vastgelegd wordt.
– Vermeld in arbeidscontracten / personeelsberichten dat bij vermoeden van fraude er verborgen camera’s ingezet kunnen worden.
– Zorg voor een goede, open bedrijfscultuur. Dat klinkt evident, maar bij goede verhoudingen tussen werkgever en werknemer daalt de kans op diefstal.
– Schakel een professioneel bureau in om verborgen camera’s te plaatsen en u te adviseren over alle juridische zaken die hierbij van belang zijn.
– Vraag alvorens medewerkers in dienst te nemen, referenties en bel deze na. Zo voorkom je dat je mogelijk een frauderende medewerker in dienst neemt.
– Zorg voor duidelijke afspraken en procedures over declaraties en de omgang met goederen van de zaak.
– Zorg voor een goede administratie van wie tot welke ruimtes toegang heeft.