Moderne alarmtransmissie kan niet zonder certificering

Duizenden alarmsystemen zullen de komende tijd aangepast moeten worden, wegens het verdwijnen van verouderde telecommunicatienetwerken. Hiervoor komen steeds meer oplossingen in de handel. Deze dienen echter gecertificeerd te zijn om betrouwbaarheid te kunnen bieden.

Er is de afgelopen maanden reeds veel gecommuniceerd over de veranderingen in het Nederlandse telecomlandschap en wat de gevolgen hiervan zijn voor de transmissie van alarmen naar de particuliere alarmcentrale (PAC). De stakeholders in de beveiligingsindustrie werden uitgebreid geïnformeerd over het verdwijnen van de mobiele 2G- en 3G-netwerken en over het afkoppelen van de nog resterende ISDN30-aansluitingen bij de PACs. Iedereen heeft nu dus wel kennis van zaken en beseft dat het tijdperk van analoge alarmtransmissie nu definitief voorbij is. IP- en/of 4G-alarmtransmissie is nu en voor de toekomst de norm.

Specifieke normeringen
Voor IP- en/of 4G-alarmtransmissie bestaan er specifieke normeringen. Dit zijn de EN-50131 en de EN-50136 die bepalen hoe een IP- en/of 4G-alarmkiezer dient te functioneren. Voor een betrouwbare alarmtransmissie dient de IP- en/of 4G-alarmkiezer door een onafhankelijke en geaccrediteerde instelling naar de EN-50131 en EN-50136 normering getest en gecertificeerd te worden.
Alleen IP- en/of 4G-alarmkiezers, voorzien van een geldig certificaat, bieden de garantie dat de alarmtransmissie aan de vereisten voldoet. Producten voorzien van statements zoals ‘voldoet aan’ of ‘conformeert met’ EN-50131 en EN-50136 bieden geen enkele garantie dat dit ook daadwerkelijk zo is. Dit zijn uitspraken of stellingnames van de betreffende fabrikanten te vergelijken met slagers die hun eigen vlees keuren.
De AddSecure IRIS-4 IP- en/of 4G-alarmkiezers zijn daarentegen door VDS getest en gecertificeerd. Deze certificaten zijn ter inzage en beschikbaar voor download. De AddSecure IRIS-4 IP- en/of 4G-alarmkiezers bieden daarmee een betrouwbare en gecertificeerde ‘Alarm over IP’-oplossing – compatibel met de eisen van vandaag en de technologie van morgen, aldus AddSecure.

Deel dit artikel via: