Moerdijk geschrokken door langdurig gaslek bij Shell

Inwoners van Moerdijk zijn volgens de NOS verbaasd en een beetje geschrokken van het nieuws dat er de afgelopen maanden een grote hoeveelheid giftig gas is weggelekt bij de raffinaderij van Shell in hun gemeente. Het wekt vooral verbazing dat dit zo lang heeft kunnen voortduren, zonder dat Shell het in de gaten had.

Shell maakte onlangs bekend dat na reparatiewerkzaamheden op 21 november een afsluiter open is blijven staan. Dat werd vorige week pas ontdekt, waardoor er in totaal 25 ton van het giftige ethyleenoxide kon weglekken. Dit is een stof die gebruikt wordt bij het maken van shampoo’s en wasmiddelen en die kankerverwekkend is. Shell benadrukt echter dat er geen schadelijke concentraties zijn gemeten. Dat komt vooral doordat de afsluiter op 25 meter hoogte zit en de stof snel vervliegt in de buitenlucht.
Het is volgens de NOS niet de eerste keer dat er iets fout gaat in het industriegebied. Zo was er in 2014 een grote brand bij Shell Moerdijk, waarna de Onderzoeksraad voor Veiligheid onderzoek deed. In het eindrapport werd forse kritiek geleverd op de petroleummaatschappij. Het bedrijf zou zich volgens de Raad onvoldoende bewust zijn van de veiligheidsrisico’s.
Burgemeester Klijs wil onafhankelijk onderzoek naar de gevolgen van het lek voor de volksgezondheid.

Deel dit artikel via: