Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Masset Solutions

Optex

Hanwha Vision Europe

Oribi ID Solutions

ASSA ABLOY

VVNL

Regio Control Veldt

Avigilon Alta

Gold-IP

Uniview

BHVcertificaat.online

EAL

Brivo

Alarm Meldnet

Bydemes

Centurion

Sequrix

Crown Security Services

Securitas

Secusoft

ADI

Nimo Dog Security

ASIS

RoSecure

Nimo Drone Security

Multiwacht

CDVI

Explicate

Seagate

2N

SmartCell

OSEC

GFT

Service Centrale Nederland

G4S

HID

Connect Security

Dero Security Products

Eizo

VBN

Advancis

Trigion

Lobeco

DZ Technologies

CSL

SmartSD

Paraat

Nenova

PG Security Systems

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Ajax Systems

NIBHV

Top Security

VEB

SMC Alarmcentrale

Akuvox

NetworxConnect

Kiwa

De Beveiligingsjurist

20face

CardAccess

VAIBS

Milestone

Unii

i-Pro

Traka ASSA ABLOY

Genetec

IDIS

ARAS

SOBA

Paxton

HD Security

Add Secure

Alphatronics

Hikvision

Bosch Security Systems

JMB Groep

Seris

Mogelijke terrorismefinanciering door jonge Rotterdammers

7 september 2023
Redactie
06:15

Woensdag stonden zeven mannelijke verdachten voor de rechtbank Rotterdam. Het Openbaar Ministerie (OM) verwijt de verdachten terrorismefinanciering en twee van ook het medeplegen van medeplichtigheid aan deelname aan een terroristische organisatie.

Volgens het OM hebben de jonge mannen in groepsverband vanuit Nederland de uitreis van een andere man gefinancierd die zich mede hierdoor kon aansluiten als strijder bij een terroristische organisatie in Syrië. Het OM eist taakstraffen en een voorwaardelijke celstraf.

Onderzoek door Landelijke Eenheid en FIOD
De aanleiding om het strafrechtelijk onderzoek te starten was informatie van de Landelijke Eenheid van de politie. In december 2018 is een strafrechtelijk onderzoek gestart door het Landelijk Parket naar verschillende verdachten van Nederlandse afkomst woonachtig in de regio Rotterdam. Later heeft de FIOD een deel van het onderzoek overgenomen en aangevuld en is onder verantwoordelijkheid van het Functioneel Parket (FP) het onderzoek voortgezet.

Uitreis gefinancierd naar Syrië
Het Openbaar Ministerie zegt zich te realiseren dat het bedrag dat gefinancierd is door de groep mannen niet al te hoog is, dat bovendien de feiten dateren van enige tijd geleden en dat de verdachten relatief jong waren in de pleegperiode. Waarom dan toch een zitting voor zeven verdachten? Want ook het OM realiseert zich dat dit voor alle verdachten een ingrijpende gebeurtenis moet zijn, te meer gezien hun toekomstperspectieven en huidige situatie, zoals in de reclasseringsrapporten is te lezen.

De ernst van de gedragingen
Het is wellicht wat ongebruikelijk, maar het OM legt graag op voorhand uit waarom het gemeend heeft te moeten dagvaarden. Dat is gelegen in de ernst van de gedragingen. Immers, volgens het Openbaar Ministerie is in dit geval vanuit Nederland in groepsverband de uitreis naar Syrië gefinancierd van een persoon die zich mede hierdoor kon aansluiten als strijder bij de terroristische organisatie, die eerder bekend stond als Jabhat-al-Nusra en hiervoor ook onherroepelijk is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 48 maanden, waarvan 16 maanden voorwaardelijk. De ernst laat zich in deze zaak inkleuren door de inhoud van het berichtenverkeer tussen de zeven verdachten onderling maar ook tussen (een deel van) de verdachten en de veroordeelde. “Wat hier aan de orde is, is veel meer dan een jeugdzonde”, aldus de officier van justitie. Het OM vindt de verklaringen van verdachten over de inzameling en doel van verzending volstrekt onaannemelijk en bovendien kennelijk leugenachtig.

Ernst van de feiten en strafeis
Alle verdachten hebben zich naar het oordeel van het OM schuldig gemaakt aan het medeplegen van terrorismefinanciering. Bij twee van de verdachten komt daar nog het medeplegen van medeplichtigheid aan de deelname aan een terroristische organisatie bij. Tegen vijf van de verdachten eist het OM een taakstraf van 180 uur waarvan 60 uur voorwaardelijk. Ten aanzien van de twee verdachten waar ook deelname aan een terroristische organisatie bijkomt een taakstraf van 180 uur met aftrek van voorarrest (1 dag), waardoor resteert een taakstraf van 178 uur, en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 1 maand. Dit als stok achter de deur gezien de grote mate van betrokkenheid en de context waarbinnen de feiten zijn gepleegd.

De rechtbank doet over 14 dagen uitspraak.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

SequriX

Seagate

Wordt een partner