MVO als oplossing voor het personeelstekort

De beveiligingsbranche zucht onder een chronisch tekort aan medewerkers. Toch zijn er volgens Hester van der Meij genoeg goede mensen te vinden. Zij werkt sinds enige maanden als HR-manager bij URAS Security en vertelt hoe volgens haar de personeelsschaarste met MVO en persoonlijke aandacht is aan te pakken.

Van der Meij deed bij TSC Crowd Management de nodige ervaringen op. Zeker in de evenementenbeveiliging is het een enorme uitdaging om elke keer weer voldoende medewerkers beschikbaar te hebben. “Ik zat daar in de planning én in de uitvoering. Dan weet je dus ook wat de mensen meemaken en wat zij belangrijk vinden.” De nieuwe HR-manager van URAS Security behaalde zelf alle beveiligingsdiploma’s om alles te weten te komen over het vak van de medewerkers. Zelfs TBV heeft zij in het bezit, uit de tijd dat zij technisch-commercieel medewerker bij Chubb was. De laatste jaren werkte Van der Meij in de schoonmaakbranche. Toen die baan ophield door de coronacrisis, besloot zij zich om te scholen tot job coach voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Zwarte schaap
Op een dag werd Van der Meij gebeld door directeur en eigenaar Gökhan Önder van URAS Group. Hij was haar via LinkedIn op het spoor gekomen en vertelde wel wat in haar te zien als human resource manager. “Mijn achtergrond sloot goed aan op wat het bedrijf nodig had, dus besloot ik het maar eens te proberen. Niet als traditioneel hoofd personeelszaken, maar meer als job coach, waarvoor ik was opgeleid. In die functie ga je niet alleen op zoek naar de gebruikelijke sollicitanten, maar praat je ook met mensen die je op grond van hun CV misschien nooit zou uitnodigen voor een gesprek. We zoeken allemaal het schaap met de vijf poten, maar misschien moet je het ook eens met het zwarte schaap proberen. Er lopen zoveel talenten rond, die maar niet aan het werk kunnen komen. Bijvoorbeeld omdat ze de 50 jaar zijn gepasseerd. En juist die mensen zijn waardevol voor de beveiliging, vanwege hun ervaring en mensenkennis. Vrijwel iedereen heeft kwaliteiten die van pas kunnen komen. Dus het enige wat ik vraag is enthousiasme en natuurlijk een bewijs van onbesproken gedrag. Als je iemand van boven de 50 helpt, heb je iemand voor het leven. Iemand van 23 is vaak na een jaar alweer vertrokken, naar een bedrijf dat nog beter betaalt.”

Maatschappelijk verantwoord ondernemen
Het beleid van Van der Meij past goed in de trend van Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen. “Gelukkig ziet onze directie daar ook het belang van in. Ik ben zelf ook een jaar op zoek geweest naar werk en ik heb veel geleerd van die periode. Ook over hoe je soms behandeld wordt als sollicitant. Zelf wil ik dat mensen niet aandoen. Met de ervaring van de afgelopen jaren weet ik wel waar je iets kan en hoe. Daarom kijk ik anders naar mensen en ben ik ook gaan beseffen dat het vaak moeilijker is om medewerkers te behouden dan om nieuwe te vinden. Daar gaat heel wat meer tijd in zitten dan in sollicitatiegesprekken. Door de huidige krapte gaat iedereen meer bieden. Maar wij gaan voor de lange termijn. Belangrijker nog dan extra loon vinden medewerkers het dat er naar hen geluisterd wordt. Iedereen kan bij ons zijn of haar verhaal kwijt. We hebben maar een klein team op kantoor, dus de lijnen zijn kort. Je moet als bedrijf altijd openstaan voor wat je mensen nodig hebben. Als job coach ben ik niet anders gewend. Je ziet het al snel als er wrijving is. Als iemand niet lekker in zijn vel zit. Bij ons willen wij iedereen een thuisgevoel geven. Ik voel mij enorm gewaardeerd bij URAS en ik wil dat anderen zich net zo gewaardeerd voelen.”

Helpen aan de eisen te voldoen
Maar behalve het behouden van medewerkers, heeft het groeiende URAS Security ook nieuwe mensen nodig. En zeker in de beveiliging kan je niet iedereen zomaar aannemen. Van der Meij: “Dat klopt. Soms voldoen mensen niet aan de eisen of hebben ze zelfs hun beveiligingsdiploma nog niet. Toch kunnen ze dan geschikt zijn voor het vak. Als ze bijvoorbeeld een rijbewijs missen en geen geld hebben voor rijlessen, kunnen we daar een regeling voor treffen. Ook kunnen we ervoor zorgen dat nieuwe medewerkers hun beveiligingspapieren halen. Dus iedereen met een VOG en een goede dosis enthousiasme is feitelijk welkom.”
Van der Meij gaat graag met iedereen in gesprek. Regelmatig gaat zij daarvoor op pad, zodat de sollicitant geen verre reis hoeft te maken. “We spreken dan af in een koffietentje en de sollicitant kan dan vertellen wat hij of zij wil en leuk vindt. Sommigen werken graag alleen, terwijl anderen er weer van houden om veel met mensen om te gaan. Wil je in de zorg werken, of in een winkel? We hebben voor bijna iedereen wel geschikte opdrachtgevers. URAS is ook geïnteresseerd in mensen van buiten de beveiliging. Een voormalig taxichauffeur kan een prima surveillant zijn. Hij kent de weg en heeft oog voor dingen die niet kloppen. En een winkelmedewerker blijkt vaak heel goed als winkelsurveillant te kunnen functioneren.” Voor wie nadenkt over werk in de beveiliging, geeft Van der Meij het advies om eens te beginnen in de evenementenbeveiliging. “Daar doe je de beste en meeste ervaring op. Die ervaring kan noodzakelijk zijn als je als beveiliger in een winkel of zorginstelling wil werken.” URAS wil binnenkort beginnen met het zelf opleiden van mensen met afstand tot de arbeidsmarkt tot goede beveiligers. De benodigde certificering hiervoor is al binnen.

Deel dit artikel via: