Nacht van Winschoten afgelast wegens bendegeweld
De gemeente Oldsambt heeft uit angst voor gewelddadigheden besloten de jaarlijkse ‘Nacht van Winschoten’ niet door te laten gaan. Aan dit besluit gingen verschillende steek- en schietpartijen vooraf. Er wordt gesproken van criminele bendes die met afrekeningen bezig zijn.
Wat in Rotterdam inmiddels ‘normaal’ is geworden, begint ook in Oost-Groningen de kop op te steken. Er zou te weinig politie zijn om het probleem aan te pakken. In Winschoten vielen drie gewonden bij verschillende steek- en schietpartijen. In het nabijgelegen dorp Oude Pekela werd een woning beschoten en niet veel later vond een schietpartij plaats bij een kapsalon. Bij een schoonheidssalon in Groningen werd een explosief tot ontploffing gebracht. Er zou een verband zijn met de gebeurtenissen in Winschoten. In die gemeente werd in de nacht van dinsdag op woensdag een café op het Marktplein onder vuur genomen. In de nacht van donderdag op vrijdag probeerden twee mannen opnieuw een pand op het Marktplein te beschieten, maar dat mislukte doordat het wapen niet afging. Het geweld heeft volgens de politie te maken met een conflict tussen twee groepen in het criminele circuit.
Extra veiligheidsmaatregelen
Vanwege het recente geweld durfde de gemeente Oldambt, waar Winschoten onder valt, het tweedaagse feest de Nacht van Winschoten niet door te laten gaan. Er wordt gevreesd voor de openbare orde en de veiligheid van het feestende publiek. De kermis sluit al om 20.00u. De horeca gaat om 2.00u dicht. Normaal zouden beide de hele nacht open blijven. Ook zijn extra veiligheidsmaatregelen getroffen. De politie heeft toestemming gekregen om binnen het aangewezen veiligheidsrisicogebied iedereen te fouilleren. Ook wordt op en rond het Marktplein zowel vrijdag- als zaterdagnacht cameratoezicht ingezet.
Volgens deskundigen worden de problemen in Groningen ook veroorzaakt door een tekort aan politie. Volgens de norm dient er één wijkagent per 5000 inwoners te zijn, maar omdat de noordelijke provincie dun bevolkt is, is dat daar te weinig. Zo moeten de gemeenten Oldambt en Pekela het met slechts tien wijkagenten doen, terwijl het geografisch een enorm gebied is.