Beveiliging nieuws

Onze partners

NIBHV

VBN

Nimo Dog Security

CSL

ASIS

Seris

DZ Technologies

Alphatronics

Milestone

Explicate

Advancis

SmartCell

De Beveiligingsjurist

Paxton

VideoGuard

VVNL

MPL

Secusoft

Top Security

Sequrix

Oribi ID Solutions

CardAccess

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

HID

Lobeco

Dahua

Centurion

Crown Security Services

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

Uniview

Dero Security Products

Optex

JMB Groep

Koninklijke Oosterberg

Bydemes

Ajax Systems

ADI

Genetec

SMC Alarmcentrale

IDIS

Paraat

Hikvision

Seagate

Service Centrale Nederland

i-Pro

NetworxConnect

Eizo

ASSA ABLOY

Trigion

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

Securitas

Regio Control Veldt

VEB

Bosch Security Systems

G4S

CDVI

Kiwa

OSEC

RoSecure

Akuvox

Nenova

Brivo

Alarm Meldnet

Boon Edam

Multiwacht

SOBA

GFT

Unii

2N

ARAS

Connect Security

Masset Solutions

HD Security

VAIBS

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

EAL

Avigilon Alta

SmartSD

20face

Namaakproducten leveren 12 miljard euro omzet op

27 juni 2019
Redactie
06:18

Volgens Jan Nijzing van de Nationale Politie stappen steeds meer zware criminelen over op de handel in namaakproducten. De risico’s zijn kleiner dan in de drugshandel en het levert veel op. Dat zegt hij vandaag in een interview in De Telegraaf.

Er zouden inmiddels vijf bendes zijn die zich bezighouden met de handel in onder andere nagemaakte merkkleding. Volgens internationaal onderzoek vertegenwoordigt de handel in Nederland een straatwaarde van 12 miljard euro. Omdat er zoveel geld in omgaat, wordt geweld niet geschuwd. Veel van de handelaren hebben volgens Nijzing een verleden in de drugshandel en hennepteelt.

Ontwrichting
Tot nu toe was de handel in merkproducten vooral schadelijk voor de fabrikanten. Nu georganiseerde criminele bendes zich ermee bezig gaan houden, begint het probleem zich te verbreden. Net als bij de drugshandel ligt de dreiging van maatschappelijke ontwrichting op de loer.
De criminelen handelen in van alles. Merkkleding, maar ook nagemaakte cosmetica, horloges, dranken, muziekinstrumenten, gereedschappen en zelfs medicijnen. Vooral dat laatste is levensgevaarlijk. Meestal moet je een kenner zijn om namaak van echt te kunnen onderscheiden. Vanwege de lage pakkans worden namaakproducten zelfs openbaar op Marktplaats aangeboden. Nijzing noemt een verkoper van Yeezy’s van Adidas. De nagemaakte schoenen kosten 80 euro, terwijl de originele exemplaren meer dan 200 euro kosten. Wie ze bestelt krijgt er zelfs een nagemaakte kassabon bij van Footlocker in New York.

Geweld
Nijzing maakt zich zorgen over het geweld dat door de bendes wordt gebruikt. Iemand die had ‘gelekt’ werd in elkaar geslagen en had alleen al in zijn gezicht dertien botbreuken. Ook zijn er gezondheidsrisico’s. Vooral met nagemaakte cosmetica en medicijnen. Consumenten hebben in de regel geen problemen met de nagemaakte producten. In landen rond de Middellandse Zee liggen er warenhuizen vol mee. Het is een voordelige manier om te pronken met spullen die normaal niet te betalen zijn. Toch is het volgens de inspecteur niet zo onschuldig als het lijkt. Hij hoopt daarom dat het fenomeen hoger op de agenda komt te staan.
Nijzing waarschuwt ook de handelaren. Je riskeert niet alleen een boete van justitie, maar ook civiele vervolging door de fabrikanten van de originele producten. Dat kan leiden tot miljoenenclaims.
Consumenten mogen in het buitenland nepproducten kopen, zolang het er niet meer dan twee per persoon zijn. Bij grotere aantallen zou het om handel kunnen gaan en kunnen boetes tot duizenden euro’s worden opgelegd. In Nederland is de aankoop van nepproducten strafbaar als de verkoper aangeeft dat het om namaak gaat.

Deel dit artikel via:

Vlog 2

Premium partners

MPL

Seagate

Suricat

Videoguard

Wordt een partner