Nationaal initiatief voor Digitaal Product Paspoort in Nederland

Het ministerie van Economische Zaken (EZ) heeft, samen met een aantal andere ministeries, het initiatief genomen om de ontwikkelingen rondom het Digitaal Product Paspoort (DPP) in Nederland te stimuleren. Hiervoor heeft het ministerie geld beschikbaar gesteld en worden de activiteiten voor het DPP ondergebracht bij het Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud (CoE-DSC).
Vanaf 2027 moeten diverse producten in de Europese Unie beschikken over een Digitaal Product Paspoort (DPP). In eerste instantie geldt dit voor productgroepen zoals batterijen en kritieke grondstoffen. Later volgen andere productgroepen. Om het bedrijfsleven en andere (overheids)instanties te helpen zich hierop voor te bereiden, heeft het ministerie van EZ als eerste geld beschikbaar gesteld en ervoor gekozen om de activiteiten onder te brengen bij het Centre of Excellence for Data Sharing & Cloud (CoE-DSC).
CoE-DPP centrale plek voor informatie en ontwikkeling
Tijdens het Data Sharing Festival in februari 2025, kondigde Simon de Jong (Beleidsadviseur Digitale Zaken van het ministerie EZ) de start aan van een nationaal programma voor DPP. Dit was het resultaat van een overleg tussen diverse ministeries, vertegenwoordigers van de Europese Commissie (EC) en vertegenwoordigers van uitvoerende organisaties, zoals de Douane. Door de activiteiten voor DPP onder te brengen binnen het CoE-DSC worden krachten en kennis op dit gebied gebundeld en kunnen kennis en ervaringen eenvoudiger worden uitgewisseld. Om interoperabiliteit goed te borgen is cross-sectorale samenwerking een prioriteit voor het ministerie van EZ. Daarom is vanaf 24 maart 2025 het Centre of Excellence – Digital Product Passport (CoE-DPP), onder de paraplu van het CoE-DSC, het centrale punt voor alle informatie en ontwikkelingen op dit gebied.
Grote stap voor ontwikkeling en invoering DPP
Sjoerd Rongen (coördinator CoE-DPP) benadrukt dat dit een grote stap voorwaarts is voor de verdere ontwikkeling en invoering van DPP in Nederland. Sjoerd: “Natuurlijk zijn er veel afzonderlijke initiatieven op het gebied van DPP. Denk aan DPP’s voor batterijen, in de bouw en voor kleding. De financiële ondersteuning van het ministerie van EZ stelt ons in staat om het bedrijfsleven en andere organisaties veel beter te ondersteunen. En hen te helpen bij het ontwikkelen en toepassen van DPP, bijvoorbeeld door de kennis en ervaringen die zijn opgedaan in andere sectoren met elkaar te delen. Overigens zal de financiële bijdrage zeker niet alleen van ministerie van EZ komen – DPP raakt het beleidsterrein van verschillende ministeries, dus we verwachten het CoE-DPP de komende tijd flink te kunnen uitbouwen.”
Het CoE-DSC jaagt de ontwikkeling van DPP aan
Peter Verkoulen (directeur van het CoE-DSC): “Het CoE-DSC is de centrale hub in Nederland voor Data Sharing- en Cloud-activiteiten. En daarbinnen passen de ontwikkelingen op het gebied van DPP natuurlijk uitstekend, aangezien DPP voor ons een geavanceerde datadeel-toepassing is. Integratie van het CoE-DPP binnen het CoE-DSC zorgt voor synergie en versterkt ook onze positie in het internationale landschap. Zo kunnen we de adoptie van DPP in Nederland helpen aanjagen en bijdragen aan nieuwe kansen voor het Nederlandse bedrijfsleven.”