Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Lobeco

ARAS

Gold-IP

Sequrix

Alarm Meldnet

Hikvision

20face

Oribi ID Solutions

Regio Control Veldt

VBN

Brivo

Unii

OSEC

CSL

Akuvox

Ajax Systems

Crown Security Services

RoSecure

2N

Securitas

ASSA ABLOY

Masset Solutions

Dero Security Products

Alphatronics

Eizo

Optex

Advancis

Bosch Security Systems

Secusoft

Top Security

NIBHV

Avigilon Alta

De Beveiligingsjurist

Nenova

Genetec

ADI

Add Secure

Service Centrale Nederland

HD Security

JMB Groep

DZ Technologies

Seagate

BHVcertificaat.online

Kiwa

Seris

Milestone

i-Pro

Network Optix

Centurion

CDVI

Paxton

ASIS

SmartSD

VideoGuard

VVNL

Nimo Dog Security

EAL

PG Security Systems

SMC Alarmcentrale

CardAccess

Uniview

Connect Security

IDIS

Nimo Drone Security

SmartCell

Paraat

Multiwacht

SOBA

VAIBS

NetworxConnect

VEB

Trigion

Hanwha Vision Europe

G4S

HID

Bydemes

Explicate

Traka ASSA ABLOY

GFT

Eagle Eye Networks

NCTV: Stapeling van dreigingen in onzekere tijden

28 juni 2024
Redactie
12:28

Veel dreigingen die onze samenleving kunnen ontwrichten zijn verslechterd en er is meer noodzaak gekomen voor Nederland om te reageren op diverse structurele veranderingen in de wereld. Dit vereist strategische keuzes en benadrukt het belang van een weerbare samenleving, zo is te lezen in de Trendanalyse Nationale Veiligheid 2024, opgesteld door het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV), die is aangeboden aan de Tweede Kamer.

Uit de Trendanalyse blijkt dat de situatie voor veel dreigingen in de afgelopen twee jaar verslechterd is. Deze verergering betreft onder andere klimaatgerelateerde natuurrampen zoals natuurbranden en extreem weer, georganiseerde criminaliteit, extremisme, en geopolitieke en hybride dreigingen. De situatie rondom infectieziekten, aardbevingen en zware ongevallen is daarentegen relatief stabiel gebleven.

Anticiperen op structurele veranderingen
De verergering van het dreigingsbeeld weerspiegelt de veranderingen die wereldwijd plaatsvinden. Deze veranderingen, zoals ontwikkelingen op het gebied van klimaat, internationale samenwerking, technologie en economie, worden steeds ingrijpender. Om op deze onzekerheden te anticiperen, is het essentieel om het aanpassingsvermogen en de weerbaarheid van de samenleving te bevorderen. Dit kan door het stimuleren van zelfredzaamheid en de samenwerking tussen publieke en private organisaties, evenals tussen burgers en de overheid.
De Trendanalyse biedt een gedetailleerd inzicht in de ontwikkelingen van dreigingen over de afgelopen twee jaar, wat cruciaal is voor het actualiseren van de Veiligheidsstrategie voor het Koninkrijk der Nederlanden. Dit rapport bouwt voort op de Rijksbrede Risicoanalyse Nationale Veiligheid uit 2022, die de basis vormde voor de huidige Veiligheidsstrategie.

Het Analistennetwerk Nationale Veiligheid (ANV)
Het ANV is een kennisnetwerk dat sinds 2011 risico’s en bedreigingen voor de nationale veiligheid analyseert en de lange termijnontwikkelingen die hierop van invloed zijn onderzoekt. De bevindingen worden gepubliceerd in risico- en trendanalyses. Het ANV bestaat uit organisaties zoals het RIVM, TNO, Instituut Clingendael, WODC, SEO, AIVD en MIVD en werkt in opdracht van de Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV).
Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

SequriX

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner