Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Explicate

Hanwha Vision Europe

Alarm Meldnet

SOBA

GFT

Bosch Security Systems

Alphatronics

Crown Security Services

ARAS

DZ Technologies

VBN

OSEC

Dero Security Products

Paraat

Securitas

ASIS

NetworxConnect

Oribi ID Solutions

Masset Solutions

VEB

i-Pro

Lobeco

RoSecure

Traka ASSA ABLOY

CDVI

Gold-IP

HD Security

NIBHV

JMB Groep

20face

ADI

IDIS

Bydemes

Milestone

Connect Security

Sequrix

Service Centrale Nederland

Optex

PG Security Systems

Avigilon Alta

Seris

SMC Alarmcentrale

Unii

Advancis

De Beveiligingsjurist

Kiwa

Centurion

Uniview

ASSA ABLOY

Paxton

2N

CardAccess

EAL

Add Secure

SmartSD

Multiwacht

Brivo

Eizo

Nenova

Genetec

Ajax Systems

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Nimo Dog Security

VVNL

CSL

Top Security

Trigion

Secusoft

G4S

Eagle Eye Networks

HID

Nimo Drone Security

Hikvision

VAIBS

Seagate

Akuvox

VideoGuard

SmartCell

Nederland en VAE samen tegen georganiseerde criminaliteit

29 augustus 2021
Redactie
18:21

Nederland en de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) voeren de strijd tegen internationaal georganiseerde criminaliteit op. Minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid en de minister van Justitie van de VAE, Sultan Saeed al Badi tekenden zondag in Abu Dhabi twee bilaterale verdragen over wederzijdse rechtshulp in strafzaken en uitlevering.

Met deze verdragen wordt de samenwerking, die is opgebouwd door Nederland en de VAE, bekrachtigd en verder versterkt. De opsporingsdiensten van beide landen kunnen door de afspraken nog sneller reageren op elkaars verzoeken en informatie uitwisselen om criminele praktijken op te rollen.

Belangrijke partner
“De aanpak van internationale ondermijnende criminaliteit strekt zich steeds verder uit over landsgrenzen heen”, stelt Grapperhaus vast. In de aanpak van internationaal opererende criminelen die meer en meer over grenzen lijken te gaan met moord en doodslag, wapen- en drugshandel en in hun witwaspraktijken, zijn de VAE voor Nederland een belangrijke partner. Dat hebben we de afgelopen jaren ook kunnen zien in de samenwerking tussen onze landen op dit vlak. Met de VAE slaan wij de handen ineen in de strijd tegen criminaliteit. Ik ben de autoriteiten van de VAE zeer erkentelijk voor de goede samenwerking de afgelopen jaren. Met deze twee verdragen bezegelen we de goede relatie die we met de VAE hebben opgebouwd en zullen we de gezamenlijke strijd tegen internationale ondermijnende criminaliteit verder opvoeren.”

Openbaar Ministerie
Gerrit van der Burg, voorzitter van het College van procureurs-generaal, was als delegatieleider van het Openbaar Ministerie eveneens bij de ondertekening aanwezig. Hij treedt maandag in overleg met de lokale autoriteiten. Van der Burg: “Met het ondertekenen van deze verdragen geven we een extra impuls aan onze goede samenwerking. Morgen spreek ik met mijn VAE-collega’s over het intensiveren van de rechtshulprelatie, het gezamenlijk aanpakken van criminele geldstromen en het ontmantelen van criminele machtsstructuren.”

Politie
Hanneke Ekelmans, lid van de korpsleiding politie en ook aanwezig bij de ondertekening, vult aan: “Het is een belangrijke stap dat we met deze verdragen de goede samenwerking met de VAE verder inhoud kunnen geven. Logistieke en financiële stromen gaan over internationale grenzen en spelers houden zich op allerlei plekken in de wereld verborgen. Internationaal georganiseerde misdaad kunnen we alleen samen met onze internationale partners aanpakken. De aanpak van internationale criminaliteit dient ook in Nederland versterkt te worden. Denk daarbij aan het indammen van illegale internationale financiële geldstromen. Ook zijn investeringen nodig in het vergroten van de weerbaarheid van jongeren in bepaalde wijken, bijvoorbeeld door scholing, werkgelegenheid, huisvesting en zorg. Voor al deze maatregelen vragen wij de komende jaren investeringen van het nieuwe kabinet.”

Afspraken
De bilaterale verdragen met de VAE bevatten onder meer afspraken over horen van verdachten, getuigen, slachtoffers of deskundigen, het onderzoeken van bankrekeningen en het in beslag nemen van goederen en winsten die afkomstig zijn uit illegale praktijken. Ook kunnen verdachte en veroordeelde personen makkelijker worden uitgeleverd voor een strafproces of voor het ondergaan van een reeds opgelegde straf. De twee verdragen – een over wederzijdse rechtshulp en een over uitlevering – worden binnenkort ter goedkeuring aan de Tweede Kamer voorgelegd.

Deel dit artikel via:

Vlog 5

Premium partners

Videoguard

Suricat

Seagate

Wordt een partner