Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

2N

OSEC

VVNL

Connect Security

Bosch Security Systems

JMB Groep

Explicate

Top Security

Hanwha Vision Europe

VideoGuard

Alarm Meldnet

GFT

Hikvision

Add Secure

HD Security

SOBA

Nimo Dog Security

Unii

Secusoft

EAL

G4S

Alphatronics

Masset Solutions

i-Pro

Nenova

DZ Technologies

Bydemes

PG Security Systems

IDIS

Regio Control Veldt

ADI

Uniview

Multiwacht

Optex

De Beveiligingsjurist

ASSA ABLOY

BHVcertificaat.online

VAIBS

Ajax Systems

HID

Nimo Drone Security

Service Centrale Nederland

NetworxConnect

Seris

NIBHV

SmartCell

VBN

Genetec

Milestone

Oribi ID Solutions

SMC Alarmcentrale

Paxton

Paraat

Sequrix

CardAccess

VEB

Lobeco

RoSecure

20face

Dero Security Products

Securitas

Centurion

ASIS

Brivo

CDVI

Advancis

Seagate

ARAS

Kiwa

Akuvox

Traka ASSA ABLOY

Crown Security Services

CSL

Avigilon Alta

SmartSD

Eagle Eye Networks

Gold-IP

Eizo

Trigion

Nederland internationaal in kopgroep cyberveiligheid

15 oktober 2018
Redactie
05:26

Grote bedrijven en de overheid zijn in Nederland in vergelijking met andere landen goed beschermd tegen cybercriminaliteit. Wel lopen mkb-bedrijven en consumenten risico’s die vermeden kunnen worden. Dit staat in de vandaag verschenen Risicorapportage Cyberveiligheid van het Centraal Planbureau (CPB).

Zo passen Nederlandse websites relatief vaak versleutelingsstandaarden toe en nemen Nederlandse Internet Service Providers maatregelen om de impact van DDoS-aanvallen te beperken. Bedrijven uit het mkb nemen echter minder vaak veiligheidsmaatregelen dan grote bedrijven, zoals encryptie bij het versturen en opslaan van data. Ook zijn Nederlanders vaker het slachtoffer van een cyberdelict dan van andere delicten. De maatschappelijke kosten van cyberveiligheid zijn aanzienlijk. Elf procent van de Nederlandse bedrijven maakte in 2016 kosten die veroorzaakt werden door een hack. En wereldwijd geven bedrijven en overheden 114 miljard euro uit aan diensten van cyberveiligheidsbedrijven.

Ruim honderdduizend extra ICT-banen
Voor de ontwikkeling, het onderhoud en de beveiliging van digitale producten zijn ICT-specialisten nodig. Al enige tijd klinken waarschuwingen over tekorten aan ICT’ers, maar de voorspelde tekorten lijken lager uit te vallen. Het aantal ICT-studenten steeg in vier jaar tijd met vijftig procent en sinds 2008 kwamen er ruim honderdduizend ICT-banen bij in Nederland. Inmiddels is vijf procent van alle banen in Nederland een ICT-baan. Nederland behoort hiermee samen met de Scandinavische landen tot de digitale voorhoede van Europa.

Internet of Things
Met de toename van het aantal ‘Internet-of-things’-apparaten, die vaak hackbaar zijn, blijft het gevaar van een DDoS-aanval de komende jaren aanwezig. Een voorbeeld hiervan zijn de aanvallen op websites van Nederlandse banken begin dit jaar. Een risico voor de bescherming tegen deze aanvallen is dat meer dan de helft van de belangrijkste banken ter wereld primair afhankelijk is van dezelfde DDoS-beschermingsdienst. Het risico op een aanval kan worden ingedamd door malafide aanbieders van DDoS-aanvallen (booters) te ondermijnen en aanvalsdata (fingerprints) snel tussen beschermingsdiensten te delen. Het volledige rapport is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Videoguard

SequriX

Suricat

Seagate

Wordt een partner