Nederland koploper in Europese drugsproductie

Nederland is binnen de Europese Unie het centrale knooppunt in de productie van synthetische drugs, met name MDMA. Dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Europese drugsagentschap EUDA over het jaar 2023. Van de 36 ontmantelde MDMA-laboratoria in Europa bevonden zich er maar liefst 32 in Nederland; de overige vier stonden in België.
Ook op andere terreinen is Nederland prominent aanwezig. Zo werden van de 93 opgerolde amfetaminelabs er 38 in Nederland aangetroffen, waarmee het land bovenaan staat in de Europese productie van speed. Wat betreft heroïneproductie werden tien van de veertien Europese labs in Nederland opgerold. Alleen bij methamfetamine staat Nederland op de tweede plaats, met 29 van de 242 ontmantelde labs; Polen voert daar de lijst aan.
Het rapport wijst daarnaast op een groeiend probleem rond de productie en handel in zogenoemde precursoren: chemische stoffen die worden gebruikt om drugs zoals MDMA, speed en meth te maken. Grote hoeveelheden van deze stoffen werden onderschept in zowel Nederland als Hongarije.
Bedreiging
De EUDA waarschuwt voor ernstige risico’s voor de volksgezondheid, zowel voor gebruikers als voor omwonenden van drugslabs. Naast explosiegevaar en blootstelling aan giftige stoffen vormen ook illegale dumpplaatsen een bedreiging. In 2023 werden in Nederland 191 van de in totaal 236 drugsdumpingen in de EU gemeld.
Opkomende zorgen zijn er over designerdrugs, zoals 4-MMC en 3-CMC. De inbeslagname van deze middelen steeg explosief: van 4,5 ton in 2021 naar 37 ton in 2023. Nederland speelde hierin een grote rol, met acht ontmantelde labs en omvangrijke doorvoer.
Tenslotte wijst het agentschap op de gevaren van nitazeen, een extreem krachtige synthetische opiaat. In Nederland werd recent een dodelijk geval gemeld door vervuilde oxycodonpillen, en belandden twee personen in het ziekenhuis.