Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Sequrix

Dero Security Products

Trigion

Nenova

Ajax Systems

Bydemes

Multiwacht

Eagle Eye Networks

2N

Hanwha Vision Europe

Regio Control Veldt

Gold-IP

Centurion

VBN

OSEC

Lobeco

Synguard

ASSA ABLOY

Paraat

Aritech

Hikvision

G4S

VVNL

Alphatronics

HD Security

EAL

SMC Alarmcentrale

Crown Security Services

Milestone

Intrasec

Secusoft

Advancis

Uniview

Brivo

VGN Group

MOBOTIX

i-Pro

HID

VEB

Network Optix

Alarm Meldnet

Unii

ASIS

BHVcertificaat.online

CDVI

Seris

Eizo

Optex

IDIS

Kidde Commercial

Add Secure

Seagate

Service Centrale Nederland

Oribi ID Solutions

SmartCell

VideoGuard

Distri Company

Paxton

SmartSD

VAIBS

Genetec

Bosch Security Systems

Securitas

Teletek

Masset

NIBHV

Paralax

SOBA

CSL

Connect Security

Top Security

ADI

Akuvox

ARAS

Nederland minder goed voorbereid op een pandemie dan voor corona

28 februari 2025
Redactie
07:11

Nederland is momenteel slechter opgewassen tegen een pandemie dan voor de coronacrisis, meldt de NOS. Het aantal beschikbare IC-bedden daalde van 1150 naar ongeveer 850. Hoewel het vorige kabinet structureel 300 miljoen euro investeerde om de GGD’s, het RIVM en de IC-capaciteit op peil te houden, worden deze middelen door de huidige coalitie grotendeels geschrapt. Zorgminister Agema belooft deze bezuinigingen te corrigeren, maar hoe dit gefinancierd wordt, is nog onduidelijk.

De aanbeveling van de Onderzoeksraad voor Veiligheid om de nationale crisisorganisatie te verbeteren, wordt hierdoor moeilijker uitvoerbaar. Een nieuwe organisatie moet bij een volgende pandemie de regie voeren, maar door de bezuinigingen is er geen budget voor extra personeel dat draaiboeken en crisisplannen opstelt. Daarnaast blijft onzeker of Nederland een geavanceerd informatiesysteem ontwikkelt om virusuitbraken vroegtijdig te signaleren. Denemarken kon dankzij zo’n systeem lockdowns beperken, doordat infectiegolven beter voorspelbaar waren.

Financieel onhaalbaar
Een ander probleem is de financiering van de zorg. Tijdens de pandemie kon het aantal IC-bedden tijdelijk opschalen naar 1600, maar dat is nu vrijwel onmogelijk. Ziekenhuizen krijgen alleen betaald voor bezette IC-bedden, waardoor het financieel onhaalbaar is om structureel extra capaciteit aan te houden. Tegelijkertijd verbeteren medische behandelingen, waardoor minder IC-zorg nodig is. Hierdoor neemt het aantal beschikbare bedden verder af en zijn er onvoldoende reserves in geval van een pandemie.
Om dit probleem op te lossen, pleiten IC-artsen voor een beschikbaarheidsbekostiging, vergelijkbaar met de brandweer. Dit zou betekenen dat ziekenhuizen geld krijgen om extra bedden en personeel in stand te houden, ook als deze tijdelijk niet nodig zijn. Agema heeft toegezegd dit te onderzoeken, maar of de coalitie daadwerkelijk extra financiering vrijmaakt, blijft onzeker.

Deel dit artikel via:

Vlog

Premium partners

Distri Company

SequriX

Seagate

Boon Edam

Artitech Kidde Commercial

Suricat

Videoguard

Wordt een partner