Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

ADI

JMB Groep

Akuvox

Avigilon Alta

Unii

Seris

VAIBS

HD Security

ARAS

Genetec

PG Security Systems

Eizo

Seagate

Gold-IP

Secusoft

IDIS

Centurion

Add Secure

Hikvision

Lobeco

VBN

Traka ASSA ABLOY

Ajax Systems

Top Security

Regio Control Veldt

Paraat

Bosch Security Systems

Dero Security Products

SOBA

EAL

BHVcertificaat.online

Advancis

Nimo Dog Security

GFT

SmartCell

CDVI

CardAccess

Milestone

DZ Technologies

SMC Alarmcentrale

VVNL

Alphatronics

Multiwacht

CSL

VEB

Securitas

SmartSD

Kiwa

Sequrix

NIBHV

De Beveiligingsjurist

Paxton

Oribi ID Solutions

20face

Brivo

G4S

VideoGuard

Masset Solutions

Trigion

Eagle Eye Networks

Nenova

i-Pro

Nimo Drone Security

Explicate

OSEC

ASSA ABLOY

ASIS

Connect Security

Hanwha Vision Europe

Optex

RoSecure

2N

Crown Security Services

NetworxConnect

Alarm Meldnet

HID

Bydemes

Uniview

Service Centrale Nederland

Nederland onvoldoende weerbaar tegen hybride aanvallen

3 juni 2024
Redactie
16:38

Nederland is onvoldoende beschermd tegen hybride aanvallen op essentiële overheidsdiensten zoals energievoorziening, voedsel- en watervoorziening, communicatie- en transportsystemen. Dit blijkt uit een rapport van de Adviesraad Internationale Vraagstukken (AIV) dat dinsdag werd gepubliceerd. De AIV benadrukt dat de Nederlandse samenleving zich onvoldoende bewust is van de impact van dergelijke aanvallen.

AIV-voorzitter Bert Koenders legt uit dat we nu te maken hebben met een nieuwe soort dreiging. De Nationale Veiligheidsraad van Nederland, opgericht in 2022, reageert volgens hem te ad hoc. “Ministers komen alleen samen als er iets gebeurt. We hebben een Nationale Veiligheidsraad nodig die vooruitdenkt, kwetsbaarheidsanalyses uitvoert en anticiperende maatregelen neemt”, aldus Koenders.
De AIV, het hoogste adviesorgaan voor internationale vraagstukken, stelt voor om een maatschappelijke dienstplicht in te voeren en burgers meer te betrekken bij politieke besluitvorming via burgerberaden. Ook moet het reservistenbestand worden uitgebreid. “De geopolitieke veranderingen vragen om scherpere waakzaamheid. Nationale veiligheid is een verantwoordelijkheid van iedereen”, zegt Koenders.

Bewustzijn vergroten
Een belangrijke aanbeveling van de AIV is het vergroten van het bewustzijn onder burgers over de risico’s van desinformatie en cyberdreigingen. Het ontwikkelen van voorlichtings- en onderwijsprogramma’s gericht op digitale geletterdheid en mediawijsheid is hierbij cruciaal.
Hybride aanvallen gebruiken niet-militaire middelen om politieke en economische invloed te vergroten, zoals inmenging in verkiezingen, economische druk en desinformatie. Deze tactieken kunnen cruciale sectoren zoals banken, waterbeheer, telecommunicatie, energie en transport ontwrichten, wat de hele samenleving raakt.

Nederland blijft achter
Hoewel de NAVO recent waarschuwde voor Russische hybride aanvallen, lopen andere Europese landen zoals het Verenigd Koninkrijk en Scandinavië voorop in hun organisatie tegen deze dreiging. Nederland blijft achter, concludeert de AIV. Koenders merkt op dat Nederland te reactief is en vaak in paniek reageert, wat precies vermeden moet worden.
Een voorbeeld hiervan is het recente besluit van het demissionaire kabinet om versneld een strategie te ontwikkelen tegen Russische dreiging op de Noordzee, na het spotten van Russische spionageschepen. Volgens Koenders komt deze actie te laat: “Deze dreiging is al lang bekend. Het is goed dat het kabinet nu versnelt, maar de strategie had er al moeten zijn.”

Nationale Veiligheidsraad
De AIV pleit voor een sterkere Nationale Veiligheidsraad die beter coördineert tussen ministeries en overheidsinstanties. Koenders wijst op het Verenigd Koninkrijk, waar een speciale minister zich richt op de weerbaarheid van de samenleving, en op Finland, waar decennialange samenwerking tussen overheid, Defensie en burgers de weerbaarheid versterkt heeft.
Een open democratische samenleving is kwetsbaar voor hybride aanvallen, aldus de AIV. Deze aanvallen zijn gericht op het creëren van angst en onzekerheid, en het ondermijnen van vertrouwen in instituties. Koenders hoopt dat voormalig veiligheidschef Dick Schoof, als beoogd premier, alert zal zijn op deze dreigingen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

SequriX

Suricat

Videoguard

Seagate

Wordt een partner