Nederland wint Europol Excellence Award in Innovation

Deze week maakte Europol tijdens de jaarlijkse European Police Chiefs Convention de winnaars bekend van de Europol Excellence Awards in Innovation 2023. De Nederlandse politie won met het innovatie-initiatief op het gebied van ethiek, diversiteit en inclusie.

De winnaars werden zorgvuldig geselecteerd door een panel bestaande uit Europees commissaris voor Binnenlandse Zaken Ylva Johansson, de hoofden van politie van Spanje, België en Hongarije, en uitvoerend directeur van Europol, Catherine De Bolle.
De Europol Excellence Awards in Innovation benadrukken hoe effectieve moderne rechtshandhaving partnerschap en samenwerking vereist, hetzij in teams van medewerkers, tussen strijdkrachten, bij operaties van meerdere instanties of via een bredere betrokkenheid van de publieke sector. Europol ontving dit jaar 69 nominaties uit 18 landen.

Nederlandse politie
Deze prijs ‘Innovatief initiatief op het gebied van ethiek, diversiteit en inclusie’ ging naar de Nationale Politie (Politie) voor het gebruik van virtual reality en deepfakes om impliciete vooroordelen bij wetshandhaving te beoordelen en te bespreken. Impliciete vooroordelen verwijzen naar de onbewuste attitudes en stereotypen die gedrag en beslissingen kunnen beïnvloeden. Het kan zich uiten in etnisch profileren en de ongelijke behandeling van bepaalde groepen mensen. De Nederlandse politie heeft een virtual reality-simulatie ontwikkeld waarmee agenten simulaties van scenario’s uit de echte wereld kunnen ervaren en erover kunnen nadenken die vooroordelen kunnen uitlokken.

Innovatie bij Europol
Innovatie vormt de kern van het moderne politiewerk en Europol streeft ernaar ervoor te zorgen dat de Europese rechtshandhavingsgemeenschap profiteert van de meest innovatieve technologieën en instrumenten om de Europese burgers te beschermen. Het Innovation Lab van Europol heeft tot doel innovatieve concrete oplossingen te identificeren, promoten en ontwikkelen ter ondersteuning van het operationele werk van de EU-lidstaten.
Het Innovation Lab heeft de Europol Tool Repository (ETR) opgezet, een veilig online platform voor het delen van niet-commerciële, gratis software die is ontwikkeld door rechtshandhavings- en onderzoeks- en technologieorganisaties. Deze worden onder licentie gedeeld met Europol voor verspreiding onder andere wetshandhavingsautoriteiten. Momenteel zijn er ongeveer 30 tools beschikbaar voor alle nationale politiekorpsen op ETR. Deze tools hebben al verschillende operaties in heel Europa ondersteund.

Deel dit artikel via: