Nederlanders bouwen zelf schuilkelders

Terwijl Finland miljoenen burgers kan onderbrengen in bomvrije bunkers, ontbreekt het in Nederland aan elk plan voor publieke schuilplaatsen, schrijft De Telegraaf. Er zijn geen nationale strategie, civiele bescherming en subsidies voor burgers die zich willen voorbereiden op rampscenario’s. Steeds meer Nederlanders nemen daarom het heft in eigen handen: met betonmolens, schop en YouTube-tutorials bouwen ze hun eigen bunkers.
In Helsinki is burgerbescherming tot in de puntjes geregeld. Onder de stad liggen duizenden schuilkelders, sommige groot genoeg voor duizenden mensen. Met dikke stalen deuren, waterreserves en gefilterde lucht is Finland voorbereid op het zwartste scenario: oorlog of een nucleaire aanval. De infrastructuur is laagtechnologisch en dus ongevoelig voor cyberaanvallen.
Nederland, dat ooit in de Koude Oorlog tientallen bunkers bouwde, heeft dat netwerk grotendeels ontmanteld. Oude schuilplaatsen zijn veranderd in fietsenstallingen of opslagruimtes. Terwijl andere Europese landen opnieuw investeren in civiele bescherming, blijft Nederland achter. Duitsland transformeert kelders tot noodonderkomens, Letland verstrekt subsidies en Zwitserland verplicht al jaren een schuilkelder per huishouden.
Motivatie varieert
In Nederland is die taak nu aan burgers zelf. Op fora als Preppers.nl delen Nederlanders bouwplannen, tips en zorgen. Sommigen graven met de hand een bunker in hun tuin, anderen bouwen met prefab betonstructuren. De motivatie varieert van angst voor oorlog tot bezorgdheid over een stroomstoring of cyberaanval. YouTubers als Tom Outdoor en Ties laten zien hoe ze – soms met vallen en opstaan – hun eigen toevluchtsoord creëren.
Zonder overheidsbeleid of collectieve voorzieningen blijven deze zelfgebouwde bunkers vooralsnog de enige optie voor wie zich wil voorbereiden op rampspoed. “Best creepy”, zegt een jonge prepper, “maar beter iets dan niets.”