Nederlanders hebben minder vrij gevoel

Het gevoel van vrijheid is in de afgelopen jaren onder de Nederlandse bevolking afgenomen. De angst voor een terroristische aanslag is in Nederland sinds 2002 aanzienlijk gegroeid. Veel mensen zien terrorisme ook als het belangrijkste wereldprobleem op dit moment.

Dat blijkt uit het nationaal Vrijheidsonderzoek, dat in opdracht van het Nationaal Comit? 4 en 5 Mei is uitgevoerd. Het comit? laat dit onderzoek sinds 2002 jaarlijks doen en stelt dat zich trends aftekenen. Zo worden Nederlanders minder solidair en minder tolerant. De bereidheid om te delen daalt elk jaar. Tegelijkertijd vinden steeds minder mensen dat iedereen het recht heeft om voor zijn of haar mening uit te komen.

Agressie en geweld zijn veelgenoemde problemen in Nederland. Opvallend is, aldus de onderzoekers, dat criminaliteit minder vaak wordt genoemd dan in voorgaande jaren.

Jongeren tot 34 jaar hechten zeer aan persoonlijke vrijheid. Ze vinden de identificatieplicht en cameratoezicht op straat vervelend. Jongeren zijn bovendien de enige groep, die computercriminaliteit noemt als bron van zorg. Opvallend is dat oudere mensen geen bezwaar hebben tegen het afluisteren van telefoons en het scannen van internetpagina’s, maar jongeren daar heftig tegen zijn.

Deel dit artikel via: