72 uur zelfredzaamheid vereist bij noodsituaties

Iedere Nederlander moet in geval van een crisis, zoals een cyberaanval, ramp of oorlog, 72 uur zelfredzaam zijn. Dit stelt minister David van Weel (Justitie) in De Telegraaf. Nederland volgt hiermee een Europees advies om de weerbaarheid bij noodsituaties te vergroten. Tot nu toe werd aangeraden om voor 48 uur voorbereid te zijn.
Van Weel benadrukt dat niet alleen defensie meer geld nodig heeft, maar dat ook de civiele weerbaarheid moet worden verbeterd. Het kabinet heeft vijf prioritaire sectoren aangewezen: logistiek, elektriciteit, water en voedsel, gezondheidszorg en de overheid. Vooral het elektriciteitsnetwerk en de drinkwatervoorziening zijn kwetsbaar voor sabotage.
Inlichtingendiensten waarschuwen dat een snelle vrede in Oekraïne nieuwe veiligheidsrisico’s met zich mee kan brengen. Zodra de oorlog eindigt, kunnen vijandige staten hun aandacht richten op hybride aanvallen elders in Europa. Van Weel vraagt zich af hoe lang Europa nog op Amerikaanse hulp kan rekenen bij cyberaanvallen.
Koude Oorlog
De minister vergelijkt de situatie met de Koude Oorlog: toen wisten burgers wat te doen bij een alarm. Na de val van de Muur is zowel de defensie als de civiele weerbaarheid afgebouwd. Nu moet dit opnieuw worden opgebouwd. Van Weel pleit in Brussel voor een versnelde aanpak.
In landen als Finland en Zweden is dit al goed geregeld, terwijl Nederland opnieuw moet investeren in crisisvoorbereiding. Dit omvat onder andere de bescherming van vitale infrastructuur, medicijnvoorraden en logistieke ketens. Lokaal moeten steunpunten worden ingericht en noodstroomvoorzieningen beschikbaar zijn.
Voor de zomer werkt het kabinet deze vijf prioriteiten verder uit, zodat Nederland beter voorbereid is op toekomstige crises.