Nederlanders niet voorbereid op watersnoodramp

70 jaar na de watersnoodramp is het gevaar van het water nog niet geweken. Door klimaatverandering wordt de kans op overstromingen en wateroverlast groter. En daar zijn de meeste Nederlanders niet goed op voorbereid, blijkt uit een nieuw onderzoek van het Rode Kruis.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste Nederlanders zich niet echt (58%) of helemaal geen (28%) zorgen maken over overstromingen. Slechts 4 procent van alle respondenten acht de kans groot dat hun woning (gedeeltelijk) onder water komt te staan in de komende 10 jaar.
Weinig zorgen en slecht voorbereid
Een opvallend resultaat, vindt het Rode Kruis. In 2018 deed de organisatie namelijk een vergelijkbaar onderzoek, waaruit bleek dat een kwart van de mensen zich zorgen maakte om een overstroming. Nu is dit cijfer gedaald tot 14 procent. Dit terwijl bijna 1 op de 4 ondervraagden zelf te maken heeft gehad met een grote overstroming of iemand kent die ermee te maken heeft gehad.
Ook hebben maar weinig mensen zich voorbereid: ruim 80 procent van de respondenten geeft aan ‘niet echt’, of zelfs ‘helemaal niet’ te zijn voorbereid op een overstroming. De overstromingen in Limburg zijn voor de meeste mensen geen reden geweest om voorbereidingsmaatregelen te treffen. Maar 6 procent geeft aan actie te hebben genomen na deze gebeurtenis.
Voorbereiden
Kortom: Nederland is niet goed voorbereid op een volgende overstroming. En dit is volgens het Rode Kruis best zorgelijk. Meer dan de helft van de Nederlanders woont namelijk in een gebied dat kan overstromen. Door klimaatverandering stijgt de zeespiegel en zal extreem weer vaker voorkomen. Dit kan in de rivieren tot wateroverlast leiden en ook de Noordzee kan met zware storm en hoogwater een bedreiging vormen. Op de website www.overstroomik.nl kunnen mensen aan de hand van hun postcode opzoeken hoe hoog het water in hun buurt kan komen. Het Rode Kruis adviseert om na te gaan hoe men zich kan voorbereiden op een overstroming. Er is veel wat men nu al kan doen om voorbereid te zijn op extreem weer. Zo is een noodpakket te maken met alles wat nodig is tijdens een noodgeval.