Nederlanders vrezen oorlog, sabotage en kernwapens

Nederlanders zijn diep verdeeld over thema’s als immigratie en klimaat, maar één zorg verbindt hen: de angst voor oorlog. Uit onderzoek van instituut Clingendael blijkt dat zorgen over sabotage, cyberaanvallen en kernwapens sterk zijn toegenomen. Directeur Monika Sie Dhian Ho noemt de cijfers zorgwekkend: “Een op de vijf Nederlanders acht de kans groot dat we binnen vijf jaar een kernoorlog meemaken. Bijna de helft verwacht een aanval op NAVO-grondgebied.”
Voor het eerst bestaat de gehele top vijf van angsten uit militaire en hybride dreigingen. Nederlanders vrezen vooral sabotage van infrastructuur zoals drinkwater en het stroomnet, gevolgd door betrokkenheid van Nederland, de EU of de NAVO bij een oorlog. De angst voor een kernoorlog is sterk gegroeid en staat nu op plek vier. In 2022 stond deze dreiging nog op plaats 24, terwijl inflatie toen de grootste zorg was. Op nummer vijf staat de bezorgdheid over Europa’s beperkte militaire capaciteit. De zesde plaats wordt ingenomen door de angst voor de groeiende macht van grote techbedrijven.
Angst voor oorlog overschaduwt andere zorgen
Hoewel thema’s als klimaat, immigratie en terrorisme nog steeds zorgen baren, zijn dreigingen van buitenaf nu prominenter. Clingendael ziet hierin een effect van waarschuwingen door politici en generaals. Tegelijkertijd maakt de groeiende verdeeldheid in Nederland ons kwetsbaarder, stelt Sie. De kloof tussen hoger opgeleide ‘globalisten’ en praktisch geschoolde ‘nationalisten’ blijft groot.
Toch is er opvallend veel eensgezindheid over de noodzaak van een weerbaarder Europa, zelfs onder PVV-stemmers, ondanks dat defensie nooit een speerpunt van de partij was. Alleen FvD-aanhangers wijken af en leven volgens Clingendael in een ‘eigen bubbel’ met andere prioriteiten.