Nederlanders zijn slecht voorbereid op brand

Slechts één op de vier Nederlanders weet zeker dat de rookmelder werkt. Mensen zijn vaak niet optimaal voorbereid op een brand in huis.

Nest rookmelderDat blijkt uit onderzoek van het bedrijf Nest, dat in het kader van de Nationale Brandpreventieweken (hele maand oktober) 1001 volwassenen ondervroeg over brandveiligheid. Uit eerder onderzoek bleek ook al dat bijna de helft van de geïnstalleerde rookmelders niet werkt.

Vier op de vijf Nederlanders test de rookmelder in huis niet maandelijks, zoals wordt aanbevolen. 15 procent geeft toe nooit te testen.  In ruim twee op de tien huishoudens hangt überhaupt geen rookmelder.

Driekwart van de respondenten vindt dat rookmelders vervelende aspecten hebben, zoals het gepiep bij een lege batterij en een regelmatig vals alarm. Er is ook naar andere aspecten van brandveiligheid gekeken. Zo blijkt dat 53 procent van de Nederlanders geen vluchtroute heeft uitgestippeld.

70 procent van de ondervraagden blijkt geen koolmonoxidemelder te hebben. Koolmonoxidemelders zijn nog niet verplicht in Nederland, behalve in nieuwe woningen.

Deel dit artikel via: