Nederlandse hackersgroep gaat wereldwijd internet beschermen
Het DIVD (Dutch Institute for Vulnerability Disclosure), bestaande uit Nederlandse ethische hackers, gaat nu ook in het buitenland op zoek naar cyberspecialisten die willen helpen kwetsbaarheden te zoeken in vitale computersystemen. Initiatiefnemer Victor Gevers hackte destijds het Twitter-account van Donald Trump.
De uit ongeveer zeventig cyberspecialisten bestaande organisatie geniet inmiddels internationaal aanzien en ontvangt tonnen aan subsidie. Een deel van dat geld wil men gebruiken om hackers te belonen, die belangrijke kwetsbaarheden ontdekken, deze bij de fabrikant van de systemen melden, maar daar geen gehoor krijgen. Volgens Gevers stappen hackers dan soms naar de media. Het probleem wordt dan snel opgelost, maar kwaadaardige hackers zijn dan inmiddels ook op de hoogte.
Flinke successen geboekt
Aanvankelijk werd het werk van het in 2020 gestarte DIVD als illegaal beschouwd, omdat inbreken op computersystemen nu eenmaal verboden is. Maar inmiddels zien ook de overheid en de rechtspraak in, dat dergelijke initiatieven onmisbaar zijn om internet veilig te houden. Er wordt nu begonnen om ook vrijwilligers in het buitenland te werven. De organisatie heeft inmiddels flinke successen geboekt. Zo werd een groot veiligheidslek ontdekt in MongoDB, een databasesysteem dat door veel bedrijven en overheden wordt gebruikt. Ook werden kwetsbaarheden ontdekt in Kaseya VSA, waarmee IT-bedrijven computernetwerken van hun klanten beheren en waarmee vorig jaar massaal ransomware werd verspreid.
Duidelijker waarschuwen
Door met buitenlandse ethische hackers samen te werken, verwacht het DIVD dat het makkelijker wordt om potentiële slachtoffers in het buitenland te benaderen. Bovendien kan dan rond de klok worden doorgewerkt. De komende tijd wordt gewerkt aan verdere professionalisering van het instituut. Dan kan dankzij een subsidie van bijna 200.000 euro per jaar van het Digital Trust Center van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Ook ontvangt het DIVD donaties, zoals 100.000 dollar van het Amerikaanse cyberveiligheidsbedrijf Huntress. Kevin Holvoet van het Centre for Cybersecurity Belgium zegt wel te hopen dat het DIVD blijft samenwerken met overheden en dat gewaakt wordt voor wildgroei, waarbij ook kwaadwillende hackers zou kunnen aantrekken. Dat laatste zal volgens Gevers niet snel gebeuren.
Bron: FD.