Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Traka ASSA ABLOY

Gold-IP

CDVI

ARAS

Explicate

EAL

Kiwa

Genetec

ADI

Connect Security

Centurion

SOBA

Seagate

HID

Ajax Systems

VVNL

Nimo Dog Security

RoSecure

Avigilon Alta

Service Centrale Nederland

Hikvision

Securitas

HD Security

Eizo

Akuvox

SmartCell

Top Security

DZ Technologies

Multiwacht

Uniview

Alarm Meldnet

IDIS

ASSA ABLOY

CSL

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Oribi ID Solutions

20face

Milestone

De Beveiligingsjurist

Nenova

Secusoft

Hanwha Vision Europe

Add Secure

G4S

Bydemes

PG Security Systems

Alphatronics

Crown Security Services

Optex

SMC Alarmcentrale

Regio Control Veldt

JMB Groep

Nimo Drone Security

Lobeco

Seris

NetworxConnect

i-Pro

OSEC

Masset Solutions

CardAccess

BHVcertificaat.online

ASIS

Trigion

NIBHV

Unii

VBN

Paxton

Brivo

Paraat

GFT

VAIBS

SmartSD

2N

Dero Security Products

VEB

Advancis

Sequrix

Bosch Security Systems

Nederlandse Veiligheidsbranche stelt nieuwe WPBR voor

2 mei 2023
Redactie
12:45

De Nederlandse Veiligheidsbranche heeft zelf een nieuwe versie geschreven van de Wet Particuliere Beveiligingsorganisaties en Recherchebureaus, de WPBR. Het ‘wetsvoorstel’ is aangeboden aan het ministerie van Justitie en Veiligheid.

De WPBR is voor de particuliere beveiligingsbranche verreweg de belangrijkste wet. Modernisering van de wet staat hoog op de verlanglijst van alle betrokkenen, inclusief die van minister Yeşilgöz-Zegerius van Justitie en Veiligheid, zo zegt de branchevereniging. Tijdens de gezamenlijke nieuwjaarsbijeenkomst van de Nederlandse Veiligheidsbranche, de Federatie Veilig Nederland en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven zegde zij toe snelheid te zullen maken met de wetsaanpassing. Maar volgens de Nederlandse Veiligheidsbranche gaat het nog niet snel genoeg. De nu ontworpen tekst is een poging de minister te assisteren.

Persoonsgebonden toestemming
De ‘wetstekst’ van de Nederlandse Veiligheidsbranche stelt een aantal opvallende wijzigingen van de WPBR voor. De invoering van een persoonsgebonden toestemming om werk als beveiliger uit te voeren – en de daarbij behorende persoonlijke legitimatiepas – is een lang gekoesterde wens van de sector. In de huidige praktijk wordt toestemming aan een bedrijf verleend door de politie, maar omdat personeelsbestanden sneller wijzigen en bedrijven onderling mensen bij elkaar inlenen, moet steeds weer opnieuw toestemming worden geregeld. Een persoonsgebonden toestemming kan de bedrijfsvoering veel doelmatiger maken zonder de kwaliteit van het werk te verminderen.
Verder voorziet het wetsvoorstel onder meer in ruimere mogelijkheden om private beveiligingsbedrijven in te zetten in de publieke ruimte. Dat zou een formalisering betekenen van de in de afgelopen decennia ontstane situatie waarin private bedrijven bijvoorbeeld gemeenten ondersteunen.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Seagate

SequriX

Videoguard

Suricat

Wordt een partner