Nederlandse websites gehackt door coronacriminelen
Internetcriminelen blijken verouderde Nederlandse websites over te nemen om illegale medicijnen aan te bieden die zouden helpen tegen het coronavirus. Dat meldt het AD op grond van informatie van het cyberteam van de FIOD. Het zou gaan om ruim 70 domeinnamen.
De Fiscale Inlichtingen OpsporingsDienst (FIOD) kwam de zaak op het spoor via de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) die getipt was door de Deense autoriteiten. Het bleek dat vermeende coronamedicijnen, zoals het antimalariamiddel chloroquine en het middel stromectol tegen worminfecties, online konden worden besteld via ruim zeventig websites met een .nl-domein.
Wereldwijd probleem
Volgens de FIOD gaat het om websites die al geruime tijd niet meer actief worden bijgehouden en waarbij kwetsbare techniek wordt gebruikt. Benaderde eigenaren bleken veelal nog niets gemerkt te hebben van de hack. Soms werd de hele website overgenomen, maar het gebeurt ook dat er een doorverwijzing op wordt geplaatst, waardoor de illegale verkoopsite beter vindbaar wordt op internet. Pogingen hiertoe worden ook richting beveiligingnieuws.nl ondernomen, zo blijkt regelmatig uit onze logfiles. Volgens de FIOD is het een wereldwijd probleem, dat criminelen een slaatje proberen te slaan uit een crisis. De ene keer door twijfelachtige producten te koop aan te bieden, de andere keer door mensen onbewust kwaadaardige software op hun computer te laten installeren.
Afpersing en oplichting
Volgens het AD schuwen de criminelen geen enkel middel om de angst voor corona uit te buiten. Slachtoffers werden afgeperst. ‘Betalen of we infecteren je familie’. Anderen werden wijs gemaakt dat hun bankpas vervangen moest worden door een antibacterieel exemplaar. Ook de handel in mondkapjes, zelftesten en medicijnen heeft enorme vormen aangenomen, waarbij het er in de regel alleen om gaat mensen geld uit de zak te kloppen. De politie speurt met tien cyberteams en een high tech crime-eenheid naar de criminelen die hier achter zitten. Wie wil weten of zijn website misbruikt wordt door criminelen kan in Google zoeken naar ‘in-url: mijnwebsite.nl, waarbij mijnwebsite de eigen domeinnaam is.