Niet elke VPN-dienst is per definitie betrouwbaar
Nu veel mensen geheel of gedeeltelijk thuis blijven werken, neemt het aantal online misdrijven alleen maar toe. Een goede bescherming hiertegen is een VPN, ofwel virtueel privé netwerk. Dat versleutelt alle communicatie. Maar zoals met alles, geldt ook hier dat goedkoop duurkoop kan zijn.
Ieder jaar worden talloze mensen het slachtoffer van cybercrime, zoals datalekken en identiteitsfraude. Het is een groot probleem, waar de politie vrij weinig aan kan doen. Beveiliging is dus essentieel. Maar toch blijkt maar ongeveer een derde van de Nederlanders gebruik te maken van een VPN tijdens het thuis werken of gebruik van gratis wifi in bijvoorbeeld restaurants.
Hoe werkt het?
Een VPN leidt al het verkeer via een server met een aantal versleutelingen die alleen door de gebruiker en de server ontgrendeld kunnen worden. Hackers, de eigenaar van het wifinetwerk, de internetprovider en zelfs de overheid zouden dus geen van allen de informatie moeten kunnen zien of volgen. Dat maakt het een stuk moeilijker voor derden om gegevens te stelen of onbedoeld toegang te krijgen tot het bedrijfsnetwerk.
VPN-diensten
Het is heel simpel om een VPN te installeren met behulp van een VPN-dienst. Helaas zijn niet alle VPN-diensten van een hoge standaard en is het dus erg belangrijk dat de gebruiker zich een beetje verdiept in dit onderwerp en het aanbod vergelijkt. Een gratis VPN zal waarschijnlijk gegevens van klanten verkopen in ruil voor hun service. En dan zijn er nog oplichters die zich voordoen als VPN-dienst en die er op uit zijn kwaadaardige software op de computers en telefoons van klanten te installeren. Het veiligste is dus altijd om voor een betaalde VPN te gaan van een gerenommeerde dienst. En zelfs dan is er verschil en zijn sommige duidelijk beter dan andere.
Hoe beoordeel je een VPN-dienst?
Lees altijd de reviews en let op of er veel negatief commentaar is op de dienst. Kijk ook of deze klachten recent zijn of niet. Was de dienst pas in het nieuws in verband met datalekken of hackers? Wees ook bewust van wat je nodig hebt en check of de VPN-leverancier dit aanbiedt. Hoeveel apparaten wil je beveiligen? Wat is het besturingssysteem van je apparaten? Hoeveel data gebruik je per maand? Lees de kleine lettertjes om de betrouwbaarheid te checken. Verzamelen ze gegevens om hun diensten te verbeteren? Of verkopen ze ook gegevens aan adverteerders? Dan is het echt beter om even verder te kijken. Tot slot is het goed om te weten dat een VPN wel de verbindingen met websites en netwerken kan beschermen, maar niet de gegevens die de gebruiker zelf geeft aan websites, bedrijven en winkels. Wie formulieren invult of bestanden download, moet nog steeds opletten of die partijen wel betrouwbaar zijn. Beveiligde https-verbindingen met groen slotje worden ook aan criminelen verkocht!