Nieuw inbraakdetectiesysteem van Hollandse bodem
Met de UNii presenteert Alphatronics een nieuw inbraakdetectiesysteem. Het vervangt op termijn de AlphaVision ML en XL en is volledig afgestemd op de technische ontwikkelingen van deze tijd. Er kunnen zowel bedrade (Grade 3) als draadloze (Grade 2) componenten op worden aangesloten.
Het ontwerp van de populaire AlphaVision is alweer van tien jaar geleden en het wordt steeds moeilijker om nog aan de gebruikte elektronische componenten te komen. Daar valt doorgaans nog wel een mouw aan te passen, maar het leek Alphatronics toch een beter idee om met een totaal nieuw systeem te komen. Zo blijft het mogelijk om geheel in Nederland ontwikkelde inbraakdetectie aan te schaffen.
Modulair
Het nieuwe UNii systeem bestaat uit één soort hardware, waarvan met softwarelicenties de functionaliteit is uit te breiden. Standaard heeft de centrale 32 alarmingangen, maar dat aantal is tot 512 uit te breiden. Door acht centrales te clusteren ontstaat een systeem met maximaal 4096 ingangen, dat met één codebediendeel of app is te bedienen door maximaal 2000 gebruikers.
De basisconfiguraties zijn de UNii 32 met maximaal 32 bedrade of draadloze ingangen voor vier secties, de UNii 128 met maximaal 128 ingangen (32 draadloos) voor acht secties en de UNii 512 met maximaal 512 ingangen (64 draadloos) voor 32 secties. Er kunnen respectievelijk vier, acht of zestien keypads of toegangslezers op worden aangesloten.
Installatiegemak
Om het installatiegemak te vergroten worden buscomponenten automatisch gedetecteerd. Hierbij is het mogelijk om componenten van derden te gebruiken. Handig is ook dat de EOL-weerstanden afzonderlijk kunnen worden ingesteld, zodat het niet nodig is om weerstanden in bestaande detectoren te vervangen. Tijdsbesparing voor de installateur heeft volgens Alphatronics centraal gestaan. Zo is de montage van de centrale en het bediendeel afgestemd op de gebruikelijke werkwijze van een monteur. De kast van de centrale staat standaard op afstand van de wand zodat leidingwerk er eenvoudig achterlangs kan en het bediendeel past op een standaard inbouwdoos. Programmeren kan heel handig met behulp van de met een grafische gebruikersinterface werkende UNii manager, die AlphaTool opvolgt. Ook uitbreiden gaat eenvoudig, omdat voor de centrale bijbehorende I/O-modules, interfaces voor PowerG, Pyronix en Elite, KNX-modules, Wiegand-converters, GPRS-modules en in- en uitganguitbreidingen leverbaar zijn. De kiezer is al ingebouwd en vanzelfsprekend geschikt voor IP. Als back-up kan een GPRS-kiezer worden toegevoegd. Voor extra veiligheid is het hele systeem redundant te maken. Ook dat gaat via een softwarelicentie. Verder kan firmware online gecontroleerd en geüpdatet worden.
Gebruiksgemak
Niet alleen voor de installateur is het systeem eenvoudiger gemaakt, ook de gebruiker zal er makkelijker mee uit de voeten kunnen dan met de AlphaVision. Het fraaie codebediendeel bevat bijna geen toetsen meer met dubbele functies (behalve richtingpijltjes op de cijfertoetsen) en heeft vier programmeerbare functietoetsen voor bijvoorbeeld geheel of gedeeltelijk in- of uitschakelen. Een OLED-display geeft duidelijke instructies in het Nederlands of Engels en achter de grote drukknoppen zitten blauwe led’s die oplichten als bepaalde toetsen ingedrukt moeten worden. Het codebediendeel is leverbaar in glanzend wit of zwart. Uitbreiding is mogelijk met een veilige DESFire EV2-lezer, die achter het toetsenpaneel zit. Het systeem kan dan met een RFID-kaart of -druppel worden geschakeld. Ook bediening met de app mySmartControl (Android en iOS) is mogelijk. Verder is een 2-weg-keyfob leverbaar.
Integratie
Steeds meer gebruikers willen inbraakdetectie integreren in een securitymanagementsysteem. UNii ondersteunt dat. Integratie met andere systemen van TKH Security , zoals Fore! en iProtect, is sowieso geen probleem, maar ook aansluiting op bijvoorbeeld AEOS van Nedap en xProtect van Milestone is mogelijk met behulp van de beschikbare API. Zelfs integratie van UNii in een gebouwbeheersysteem behoort tot de mogelijkheden.
De nieuwe centrale en het codebediendeel komen eind dit jaar in de handel. In de loop van 2020 volgen uitbreidingen, zoals een deurcontroller met aansturing van elektromagnetische sloten. Ook de software zal steeds verder worden doorontwikkeld en op termijn bijvoorbeeld security in the cloud ondersteunen. Alphatronics houdt regelmatig bijeenkomsten met installateurs om hun wensen te inventariseren en die bij voldoende vraag in het systeem te verwerken.