Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

De Beveiligingsjurist

Uniview

Nimo Drone Security

Connect Security

Alarm Meldnet

Bydemes

ASSA ABLOY

SmartCell

Eagle Eye Networks

ARAS

Add Secure

RoSecure

Oribi ID Solutions

CDVI

ADI

Brivo

VEB

HID

Genetec

NetworxConnect

Trigion

Ajax Systems

DZ Technologies

Centurion

Optex

Eizo

PG Security Systems

Multiwacht

EAL

Top Security

VVNL

JMB Groep

Hanwha Vision Europe

Milestone

Service Centrale Nederland

Secusoft

Hikvision

Akuvox

Paraat

Crown Security Services

SMC Alarmcentrale

NIBHV

VAIBS

VideoGuard

GFT

G4S

Securitas

ASIS

HD Security

i-Pro

Bosch Security Systems

Advancis

20face

Unii

Seris

VBN

Dero Security Products

Nimo Dog Security

Masset Solutions

Sequrix

SmartSD

Explicate

Regio Control Veldt

BHVcertificaat.online

Seagate

Gold-IP

Traka ASSA ABLOY

Nenova

Kiwa

2N

CardAccess

CSL

Lobeco

IDIS

Alphatronics

SOBA

OSEC

Avigilon Alta

Paxton

Nieuw middel in de strijd tegen fout geld

7 november 2018
Redactie
10:17

De gemeente Amsterdam is in oktober door de bestuursrechter in het gelijk gesteld bij de toepassing van een nieuwe barrière in de strijd tegen crimineel geld. Dit nadat vergunningen waren geweigerd aan ondernemers die onvoldoende konden aantonen waar hun investeringsgeld vandaan kwam.

Eerder werd een vergunning pas geweigerd als de gemeente zelf kon aantonen dat het om fout geld gaat. Nu is het omgedraaid: de vergunningaanvrager moet aantonen dat het om goed geld gaat: toon maar aan waar komt je geld vandaan. Hiermee heeft de gemeente een krachtig middel in handen om ondernemers bij twijfel de toegang tot de Amsterdamse horeca te weigeren.

Helderheid
In deze nieuwe werkwijze moet de vergunningaanvrager complete helderheid verschaffen over het geld dat de financier in zijn horeca stopt. Is het niet transparant, dan wordt de aanvraag buiten behandeling gesteld en mag er niet worden geëxploiteerd. In het geval van een Syrisch fastfoodrestaurant dreigt daardoor zelfs een faillissement.

Intrasparant
Deze nieuwe werkwijze is ontworpen door een innovatief team van het Organized Crime Field Lab, genaamd ‘ IJgeld’. Onder begeleiding van de universiteiten van Harvard en Tilburg worden in het hele land teams samengesteld die ‘wicked problems’ aanpakken in de strijd tegen de ondermijnende criminaliteit. Team IJgeld, bestaande uit vertegenwoordigers van gemeente, openbaar ministerie (OM), politie, Financial Intelligence Unit (FIU, de overheidsinstantie waar ongebruikelijke transacties moeten worden gemeld) en de Inspectie Sociale Zaken en Werkgelegenheid (ISZW) heeft naar een oplossing gezocht voor de buikpijn die wordt gevoeld als intransparant geld geïnvesteerd wordt in de vergunde horeca.

Steun in de rug
Dit past binnen de brede aanpak van ondermijning in de stad. De gemeente wil geen zaken hoeven doen met niet-transparante ondernemers. De uitspraak van de bestuursrechter is een steun in de rug voor de integere ondernemer met hart voor de stad.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Seagate

Videoguard

Wordt een partner