Nieuw model paspoort geïntroduceerd

Vanaf nu is het nieuwe model van het nationale paspoort aan te vragen. Dit bevat geen BSN meer op de voorkant van de houderpagina. Voortaan staat het BSN op de achterkant in leesbare cijfers en is deze verwerkt in een QR-code. Het BSN is ook verwijderd uit de machineleesbare strook en chip.

Dankzij deze verandering is het makkelijker om een kopie van de ID-pagina te maken, zonder dat daarbij het voor identiteitsfraude gevoelige BSN-nummer wordt weergegeven. Dat nummer hoeft normaal alleen aan banken en overheden verstrekt te worden en dus niet aan verhuurbedrijven en dergelijke. Naast de nieuwe plaats van het BSN-nummer zijn in het nieuwe model enkele echtheidskenmerken vernieuwd doorgevoerd. Deze vernieuwing is niet van toepassing op het noodpaspoort en laissez-passer.

Huidig paspoort blijft geldig
De introductie van dit nieuwe model betekent niet dat het huidige paspoort niet meer geldig is. Na het verlengen of aanvragen van een paspoort ontvangt de aanvrager het nieuwe model. De invoering van overige paspoortmodellen gebeurt gefaseerd tot het einde van dit kalenderjaar. De invoering heeft geen invloed op het kunnen aanvragen of uitgeven van de documenten. Een informatieplaat geeft een overzicht van alle veranderingen. Ook is voor het nieuwe paspoort een toolkit uitgebracht.

Deel dit artikel via: