Nieuw platform voor gemeenten tegen ondermijning

Onder de naam Atlas krijgen gemeenten een Case Management-systeem voor de aanpak van ondermijning. Gemeenten kunnen in Atlas hun signalen met betrekking tot ondermijning uitwerken tot complete dossiers, die vervolgens in het signaaloverleg worden besproken en tot interventies leiden.

Atlas is ontwikkeld in co-creatie met meerdere gemeenten. Het proces van de gemeente is leidend geweest in het ontwerp van Atlas dat daardoor feilloos samenwerkt met de meldpunten van Meld een Vermoeden. Iedere melding of ieder signaal kan verwerkt worden in Atlas, dat naar verwachting vanaf 1 oktober te gebruiken is.

Veiligheid
Het initiatief is van Meld een Vermoeden, dat zegt te geloven in één centraal platform voor alle meldingen en informatie in de aanpak van ondermijning door gemeenten. Veiligheid van het platform staat volgens de initiatiefnemers voorop. In het ontwerp van Atlas is sterk gelet op voorwaarden vanuit IT en privacy. Atlas ondersteunt gemeenten om te werken volgens het Model privacy protocol binnengemeentelijke gegevensdeling.
Meld een Vermoeden is voortgekomen uit de winst van een hackathon in april 2016, die het ministerie van Binnenlandse Zaken en Stichting ICTU organiseerden om als overheid effectiever te zijn tegen fraude. Na een succesvolle pilot in Den Haag ontstond toen het Meld een Vermoeden-platform.

Deel dit artikel via: