Nieuwe aspiratierookmelders van Siemens
Siemens Building Technologies brengt twee eigen aspiratierookmelders op de markt, die nauwkeurig onderscheid kunnen maken tussen rook en storende invloeden zoals stoom of stof. De modellen FDA221 en FDA241 blijven daarom ook onder moeilijke detectievoorwaarden betrouwbaar werken en weten brandontwikkeling al in een vroeg stadium te herkennen.
Aspiratiemelders (Aspirating Smoke Detectors; ASD) zuigen via een buizenstelsel uit het detectiegebied continu lucht aan en onderzoeken het aangezogen lucht op rookpartikels.. Normale puntrookmelders hebben echter moeite met het onderscheid tussen stof en rook, waardoor ze gevoeliger zijn voor loos alarm. De Siemens Building Technologies lost dit probleem op met ASA technologie, nu ook in de nieuwe ASD-modellen FDA221 en FDA241. Beide apparaten beschikken over een optische ‘dual wavelength‘ detectietechnologie, die met blauwe en infrarode lichtgolven werkt. Op basis van de verschillende golflengten stellen de melders de partikelgrootte en –concentratie vast, waardoor ze rook kunnen onderscheiden van stof.
Als gevolg daarvan zijn ze vergaand ongevoelig voor De beide nieuwe aspiratiemelders laten zich eenvoudig installeren en worden als deelnemer op de detectielus in bestaande Siemens-brandmeldsystemen zoals Sinteso en Cerberus Pro opgenomen. Een dergelijke integratie biedt transparantie wat betreft meldingsweergave en bediening. Zo kunnen bijvoorbeeld melderconfiguratie, onderhoudswerkzaamheden en het alarm- en storingsmanagement direct op het brandmeldpaneel worden uitgevoerd. Dat optimaliseert de besturing en beperkt de kosten van de oplossing als geheel.
Toepassingsgebieden van deze ASD melders zijn bijv. data ruimten, liftschachten maar ook loodsen met veel stof en vuil zoals overslag gebouwen. Beide melders zijn in het bijzonder geschikt voor gebruik op locaties waar de detectiecondities lastig zijn, waar een esthetisch aansprekende oplossing gewenst is of waar een hoge detectiegevoeligheid noodzakelijk is. Dat kan bijvoorbeeld het geval zijn in grote ruimten zoals entreehallen, warenhuizen en industriële productiehallen, of bij moeilijk toegankelijke plaatsen zoals kabelgoten, metrotunnels of rekencentra en clean rooms.