Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Bosch Security Systems

Explicate

NetworxConnect

EAL

PG Security Systems

SmartSD

OSEC

VAIBS

Ajax Systems

ADI

Top Security

Gold-IP

Securitas

Trigion

Crown Security Services

Uniview

HID

Regio Control Veldt

Milestone

De Beveiligingsjurist

ASIS

Optex

SmartCell

2N

Paxton

JMB Groep

VEB

Genetec

G4S

Nimo Drone Security

Nimo Dog Security

Dero Security Products

BHVcertificaat.online

HD Security

Nenova

Centurion

Avigilon Alta

ASSA ABLOY

NIBHV

Secusoft

SMC Alarmcentrale

Kiwa

Lobeco

Multiwacht

Paraat

Add Secure

Hikvision

Bydemes

Unii

Alarm Meldnet

Alphatronics

Seris

Service Centrale Nederland

Sequrix

CardAccess

i-Pro

Hanwha Vision Europe

CSL

Eizo

Oribi ID Solutions

Seagate

SOBA

RoSecure

IDIS

VideoGuard

CDVI

20face

VVNL

Brivo

DZ Technologies

Traka ASSA ABLOY

GFT

Masset Solutions

Connect Security

Eagle Eye Networks

VBN

ARAS

Akuvox

Advancis

‘Nieuwe dimensies’ voor beveiligingsproducten

14 juni 2019
Redactie
09:55

‘Adding new dimensions to your world’. Dat was de veelbelovende titel van de Axis Partner Summit die 13 juni plaatsvond. De fabrikant gaf hiermee aan dat het niet meer alleen gaat om het leveren van producten, maar om het samen met partners bouwen aan oplossingen. Negen van deze partners waren aanwezig, evenals zo’n 120 specialisten die de oplossingen bouwen.

De oplossingen van de toekomst bestaan niet meer alleen uit technologie, maar uit een combinatie van technologie en menselijke verbeelding, vertelt Edwin Roobol die leiding geeft aan Axis binnen de regio Midden Europa. Speciaal om deze stelling te onderbouwen was de in kunstmatige intelligentie gespecialiseerde professor Eric Postma van de Erasmus Universiteit uitgenodigd als gastspreker. Maar eerst gaf ‘Eco System Manager’ Jeroen Kouwenhoven van Axis een inleiding. De introductie van nieuwe technologie begint volgens hem met het creëren van vertrouwen. “Al in 1834 vond de eerste cyberaanval plaats. Mannen op torens gaven met gebaren boodschappen aan elkaar door. Door zo’n man te overmeesteren en te vervangen, konden de boodschappen worden gemanipuleerd. Tegenwoordig noemen we dat een ‘man in the middle attack’, maar cybercrime is dus van alle tijden. We besteden daar erg veel aandacht aan, want de gebruiker moet erop kunnen vertrouwen dat zijn systeem veilig is. Kwetsbaarheden zijn nooit uit te sluiten, maar het is belangrijk dat je ermee om weet te gaan. Dat je ze na ontdekking heel snel kunt verhelpen.”

Enorme hype
Vertrouwen betekent volgens Kouwenhoven ook dat technologie moet doen wat de fabrikant belooft. “Rond 2006 kwamen de slimme camera’s. Het werd een enorme hype. Dus des te groter was de teleurstelling toen bleek dat de camera’s toch ook weer niet zo slim waren en voor veel onnodige meldingen zorgden. Nu is er weer een nieuwe hype: kunstmatige intelligentie. De ene na de andere fabrikant schermt ermee en belooft apparaten die kunnen denken en zelfs voorspellen. Ook wij investeren veel in kunstmatige intelligentie, maar komen er niet mee op de markt zolang het nog niet perfect werkt. Want we willen geen teleurgestelde klanten.”
Een andere hype is deep learning. “Wij maken daar gebruik van in onze laboratoria, om onze producten voortdurend te verbeteren en geschikter te maken voor de meest uitdagende omstandigheden.” Daarnaast worden apparaten meer en meer als onderdeel van het Internet of Things gezien en komt de nadruk van de ontwikkeling meer te liggen op wat de apparaten kunnen bijdragen aan de waarde van dit netwerk met ongekende mogelijkheden.

Trends in de markt
Accountmanager Fabian de Clippelaar ging in op de trends in de markt. Vooral sinds de invoering van de AVG vorig jaar is de aandacht voor privacy enorm gestegen. Dat heeft gezorgd voor nieuwe ontwikkelingen, zoals het automatisch ‘blurren’ van gezichten en het vertalen van beelden in metadata, zoals het aantal mannen of vrouwen dat een winkel binnenkomt. De volledige beelden worden ook bewaard, maar zijn alleen door iemand met speciale bevoegdheden te bekijken of door de politie.
Nog een trend is cybersecurity. “Een voortdurend kat-en-muis-spel”, aldus De Clippelaar. Kwetsbaarheden worden verholpen met nieuwe firmware en om te voorkomen dat camera’s op een gegeven moment niet meer geschikt zijn voor nieuwe versies, kan gekozen worden uit zogenoemde firmware tracks. Er wordt dan geen nieuwe functionaliteit meer toegevoegd, waarvoor de camera niet geschikt is, maar beveiligingslekken worden wel verholpen. Een speciaal mechanisme zorgt ervoor dat de camera alleen firmware accepteert, waarvan zeker is dat die van Axis afkomstig is.
Andere belangrijke trends zijn zware analytische functies in de camera zelf, wat mogelijk wordt door de nieuwe Artpec-7-chip, videotoezicht in de cloud en milieu. Camera’s krijgen een steeds belangrijkere rol in het beheer van de leefomgeving, waarbij ook sensoren worden gebruikt voor temperatuur, luchtkwaliteit en geluid.

Misverstanden
Professor Eric Postma ging dieper in op kunstmatige intelligentie. Volgens hem bestaan daar veel misverstanden over. “Al in 1973 dacht men dat er binnen tien jaar een computer zou zijn die beter is dan de mens. Dat is niet gelukt. Je kan een systeem volstoppen met kennis en het automatisch laten reageren op input, maar daarmee kan je nog niet iets nieuws bedenken of waarnemingen aan een context koppelen. Het gaat in het leven namelijk niet alleen om feitelijke kennis. Wat voor machines bijvoorbeeld heel moeilijk is, is het herkennen van objecten. Neem het herkennen van een hond. Een mens ziet direct dat iets een hond is, maar probeer dat maar eens met een camera voor elkaar te krijgen.”
Hersenen zitten volgens de hoogleraar vol met neurale netwerken. Wetenschappers proberen die nu na te maken. Op dit principe is deep learning gebaseerd. “Door duizend verschillende foto’s van een persoon als voorbeelden te importeren, kan je een camera in staat stellen een persoon te herkennen. Alleen weet de camera dan nog niet wat de persoon doet. Daarvoor is analyse van een groot aantal details nodig. Onder andere voor dit doel wordt bij Google technologie ontwikkeld om uit slechts enkele pixels een gedetailleerd gezicht te herleiden. En er zijn nu computers die beter kunnen liplezen dan een mens.” De uitdaging van dit moment is volgens Postma het voorspellen van gedrag. “Maar dat vergt wel de nodige voorzichtigheid. Computers begrijpen de wereld nog lang niet zo goed als mensen dat doen. Ze worden steeds krachtiger en kunnen steeds meer taken overnemen, maar ze blijven slecht in het plaatsen van gebeurtenissen in een bepaalde context.”

Mensenwerk
BeveiligingNieuws.nl sprak exclusief met business development manager Epko van Nisselrooij van Axis. Camera’s worden steeds beter, maar slechte projectering blijft vaak de oorzaak van onbruikbare beelden. Is daar met techniek niet iets aan te doen? Van Nisselrooij erkent dat dit een moeilijk punt blijft. “We hebben een projecteringstool ontwikkeld, die helpt bij het kiezen van de juiste camera voor een bepaalde situatie. Maar toch blijft het mensenwerk. Er zijn zoveel zaken waar je rekening mee moet houden, zoals moeilijk licht en bewegingen die geen alarm mogen veroorzaken. De tools worden steeds beter en we kijken wat we met simulatie kunnen doen, maar uiteindelijk blijft de vakkennis van de installateur onontbeerlijk.” Van Nisselrooij is specialist in smart cities. Vooral op dat gebied voorziet hij grote ontwikkelingen op het gebied van privacy. “De camera wordt steeds meer een slimme sensor om bijvoorbeeld vast te stellen hoe druk het ergens is en of er bewegingen in een menigte zijn, die aanleiding geven voor interventie.” Gaan camera’s door al die intelligentie niet minder lang mee? Slijten de geheugens niet snel? Volgens van Nisselrooij niet. “Camera’s zullen steeds sneller vervangen worden, maar niet omdat ze versleten zijn of kapot gaan, maar omdat mensen steeds de nieuwste mogelijkheden willen en de ontwikkelingen steeds sneller gaan.”

Uitdagingen
Business development manager Edwin Beerentemfel van Axis vertelde tegen welke uitdagingen je met camera’s aanloopt bij toepassing van kunstmatige intelligentie. “Onder ideale omstandigheden werkt het misschien goed, maar die heb je niet altijd. Camera’s moeten het ook doen als het donker is of als het sneeuwt. Daarvoor worden nu speciale algoritmes ontwikkeld, waarmee goede resultaten worden geboekt. Het monitoren van het verkeer levert bij een van onze projecten nu negentig procent minder onnodige meldingen op dan een jaar geleden.” Volgens Beerentemfel komt er steeds meer intelligentie in de camera zelf. De eerste producten met de nieuwe, zeer krachtige Artpec-7-chip vinden nu hun weg naar de markt. “Deze camera’s herkennen mensen, gezichten en voertuigen in het beeld. Ze kunnen ook inzoomen op een persoon en die automatisch volgen.” Sales engineer Edwin Brokke wees ook op grote lichtgevoeligheid van de nieuwe chip. Bovendien zit er een heel sterke ruisonderdrukking op, wat belangrijk is om op bandbreedte en opslagcapaciteit te besparen. Hij presenteerde de laatst uitgebrachte camera’s van Axis, waarvan er enkele – ook in het middensegment – met de Artpec-7 zijn uitgerust. In bijvoorbeeld de P1375 zijn alle recente innovaties van Axis vertegenwoordigd, zoals Lightfinder 2.0, uitgebreide analytics en Zipstream. Geleidelijk zal de nieuwe chip in steeds meer modellen worden toegepast.

Luidsprekers en radar
Axis staat bekend als fabrikant van IP-camera’s, maar het bedrijf doet tegenwoordig meer. Enkele jaren geleden werd een op open standaards gebaseerde controller voor toegangssystemen gepresenteerd en recenter kwamen luidsprekers en een radardetector op de markt. Apparaten die volgens Axis nog in negentig procent van de gevallen analoog zijn, maar de komende jaren door digitale varianten vervangen zullen worden. En daar wil de fabrikant graag aan bijdragen. Om de markt erop voor te bereiden werd tijdens de Partner Summit een aantal ‘break out’-sessies gehouden over de nieuwe activiteiten van Axis, zoals de radar en thermische camera’s voor indringerdetectie op terreinen en toevoeging van geluid aan camera’s. Het is bijvoorbeeld mogelijk om geluid te analyseren en alarm te genereren bij het horen van schoten, explosies, glasgerinkel en agressie. Andersom kan geluid worden weergegeven om waargenomen personen instructies te geven. Dat kan vanuit het oogpunt van security – wegjagen van indringers – of marketing in winkels. Tijdens andere sessies ging aandacht uit naar de proposities van Axis en cybersecurity. Erik Jansen van Axis waarschuwde dat het hackers niet altijd gaat om het onderscheppen van beelden, maar dat camera’s ook misbruikt kunnen worden om toegang tot het netwerk te krijgen. Verder kan het hacken van beelden tot grote problemen leiden met de Autoriteit Persoonsgegevens.

Partners
Hoewel het portfolio de laatste jaren verbreed wordt en zich niet meer alleen op camera’s richt, blijft Axis zich profileren als partner binnen het ecosysteem dat tot oplossingen moet leiden. Daarom kregen ook partners een podium tijdens het partner event. Aanwezig waren intercomfabrikant 2N, de VMS-fabrikanten Genetec en Milestone, toegangsspecialist SimonsVoss, de in geluidsanalyse gespecialiseerde Sorama en Sound Intelligence, het in toegang gespecialiseerde Idodi met het platform Entrance Manager, Siklu dat draadloze aansluiting van camera’s mogelijk maakt via speciale frequenties en Qognify met het VMS SeeTec. De partners demonstreerden hoe de functionaliteit van camera’s aanzienlijk is uit te breiden door ze te koppelen aan hun applicaties en producten.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

Videoguard

Seagate

SequriX

Wordt een partner