Nieuwe inkoopvereniging voor ICT- en beveiligingsinstallateurs

In januari is de inmiddels 50 jaar oude Duitse coöperatieve inkoopvereniging GFT voor ICT- en beveiligingstechnologie ook in Nederland van start gegaan. De organisatie treedt op als inkoopvereniging voor installateurs die gespecialiseerd zijn in beveiligings-, telecommunicatie- en informatietechnologie.

“Voor installatiebedrijven in de beveiliging en ICT heeft aansluiting bij onze coöperatie grote voordelen qua inkoop en deling in de gemeenschappelijke winst“, zegt managing director Harmen Teesselink van GFT Benelux. “Met de uitbreiding naar Nederland komt er bovendien een extra productaanbod voor passieve netwerktechnologie en gebouwautomatisering. Daarnaast biedt onze komst naar Nederland ook perspectief voor Nederlandse toeleveranciers, met wie de coöperatie graag samenwerkt. Voor hen opent zich opeens een grote Duitse en Oostenrijkse markt.” Enkele bekende aangesloten leveranciers zijn Abus, APC, Eff-Eff, Esser, Geutebrück, Honeywell, Notifier, Schneider, SSS Siedle en Telenot.

Uitbreiding in Europa
In Duitsland is GFT (oorspronkelijk opgericht als ‘Gemeinschaft Fernmelde-Technik’) al zo’n 50 jaar een krachtige speler op de markt van informatie-, telecommunicatie- en beveiligingstechnologie. De daar aangesloten GFT-bedrijven vertegenwoordigen een externe omzet van meer dan 1,4 miljard euro. In 2021 is GFT begonnen met de uitbreiding naar andere Europese landen, met als doel gespecialiseerde installateurs in die landen toegang te geven tot het groeiende netwerk van de coöperatie. Nederland is de tweede buitenlandse markt waarop GFT zich begeeft, na Oostenrijk in 2021.

Veel voordelen
“Gezien de toenemende concurrentie in vele bedrijfstakken wordt het voor bedrijven overal in Europa steeds belangrijker om bij een sterke gemeenschap – zoals GFT eG – te horen”, benadrukt GFT-bestuurslid dr. Stefan Touchard. “De coöperatie levert haar leden veel voordelen op, zoals aantrekkelijke betalings- en leveringsvoorwaarden, kostenvermindering door centrale diensten, liquiditeitssteun en een uitstekend platform om te netwerken.
Ook kan GFT diensten aanbieden, die de individuele leden niet alleen kunnen leveren, of alleen tegen hoge kosten. Bovendien is participatie in een winstgevende coöperatie financieel erg gunstig.”

Recordomzet
Het aanhoudende succes van het bedrijfsmodel komt volgens Touchard tot uiting in stijgende inkomsten voor de Duitse GFT eG. “In totaal hebben wij in 2020 een recordomzet van meer dan 132 miljoen euro behaald, 4 miljoen meer dan in het jaar daarvoor. De leden profiteren daar rechtstreeks van. Het uitgekeerde inkomen steeg met ongeveer 30 procent tot 4,95 miljoen euro. Alles wat de coöperatie genereert, komt dus ten goede aan de leden. Vrijwel geen enkele andere vorm van ondernemen biedt zoveel mogelijkheden voor participatie en mede-ontwerp.”

Groeiende business
Vele Nederlandse bedrijven kunnen nu ook van deze coöperatieve voordelen profiteren, aldus Touchard. “Dit geldt evenzeer voor de andere Benelux-landen, waar ook toetreding tot de markt gepland is. Natuurlijk zijn wij ons ervan bewust dat de plaatselijke markten anders gestructureerd zijn en daarom kunnen wij niet alle ervaringen uit Duitsland en Oostenrijk één op één overbrengen naar Nederland. Daarom vertrouwen wij op de plaatselijke deskundigheid.”
Harmen Teesselink is de plaatselijke deskundige voor de Nederlandse markt. Voordat hij bij GFT kwam, werkte hij jarenlang aan beide kanten van de Duits-Nederlandse grens als leidinggevende en consultant voor inkoopcombinaties in verschillende sectoren.

Toegevoegde waarde
“De voordelen voor de Nederlandse gespecialiseerde installateurs zijn duidelijk”, benadrukt Teesselink: “Als GFT-leden kunnen installateurs met hun bestaande leveranciers blijven werken of andere leveranciers uit het GFT-netwerk gebruiken – afhankelijk van hun behoeften. Het besluitvormings- en aanbestedingsproces wordt in beide gevallen vereenvoudigd.”
Volgens onderzoek door GFT zijn er in Nederland ongeveer 200 bedrijven die goed bij de coöperatie zouden passen en voor wie de organisatie een aanzienlijke toegevoegde waarde zou kunnen zijn. Teesselink: “Op middellange termijn hopen wij 30 tot 50 nieuwe leden te verwelkomen. Dat kan geleidelijk gebeuren. Ons bedrijfsmodel is ontworpen op duurzaamheid. Een duurzame vertrouwensbasis met onze leden en leveranciers is ons belangrijkste doel.”

Nederlands netwerk
Daarom is Teesselink ook al bezig met het opbouwen van een Nederland-specifiek leveranciersnetwerk. Naar eigen zeggen is zijn aanbod goed ontvangen. “Nederlandse leveranciers zien veel potentieel. Door een partnerschap met GFT staat voor hen in één klap een netwerk van meer dan 240 Duitse en Oostenrijkse middelgrote bedrijven open, naast de toekomstige leden van GFT Nederland.” ‘Wat één niet alleen kan, kunnen velen wel’, luidde het motto van F.W. Raiffeisen, Duits burgemeester en stichter van een coöperatieve organisatie (1818-1888).

Deel dit artikel via: