Nieuwe modeluniformen gemeentelijke boa’s

Om de herkenbaarheid van Buitengewoon opsporingsambtenaren (boa’s) groter te maken, is er een uniform ontworpen. Het uniform is ontwikkeld door de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG).

Door het modeluniform wordt de boa voor burgers duidelijk herkenbaar. Minister Opstelten heeft de presentatie bijgewoond van het nieuwe modeluniform. Het modeluniform is een beschrijving van de visuele uitgangspunten van een uniform. De bewindsman reikte tevens certificaten uit aan vier van de boa’s, die als eerste zijn geslaagd voor de aangescherpte basisbekwaamheidstoets voor boa’s.
modeluniform voor Boas
Gemeenten krijgen het gebruiksrecht en een handleiding die ze kunnen gebruiken bij het aanschaffen van het uniform en bepalen zelf of ze het boa-uniform gaan gebruiken. Den Haag en Eindhoven hebben al aangegeven dat hun boa’s in het modeluniform zullen gaan lopen. Het ontwerp, de kleur en de plek en het gebruik van logo’s staan vast. Gemeenten hebben wel de mogelijkheid hun eigen gemeentelogo op het uniform te plaatsen.
Het modeluniform en de toets dragen beide bij aan de professionalisering van gemeentelijke boa’s. Sinds enige tijd worden er aanvullende eisen gesteld aan de basisbekwaamheid van boa’s in de openbare ruimte. De nieuwe basisbekwaamheidstoets voor boa’s is een belangrijk middel voor de verbetering van de kwaliteit en professionaliteit van boa’s in de openbare ruimte. In de aangescherpte cursus is expliciet aandacht voor gesprekstechnieken. Ook is er een systeem ingevoerd waardoor boa’s permanent worden her- en bijgeschoold.

Deel dit artikel via: