Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Alarm Meldnet

VBN

Centurion

Secusoft

Nimo Dog Security

De Beveiligingsjurist

JMB Groep

Add Secure

VVNL

Gold-IP

Bosch Security Systems

DZ Technologies

Nenova

Optex

BHVcertificaat.online

Avigilon Alta

Advancis

CSL

Unii

HD Security

i-Pro

Lobeco

PG Security Systems

EAL

G4S

Dero Security Products

Hanwha Vision Europe

Paraat

Crown Security Services

NIBHV

Eagle Eye Networks

Seris

NetworxConnect

RoSecure

Akuvox

VEB

Nimo Drone Security

Traka ASSA ABLOY

SMC Alarmcentrale

Genetec

Multiwacht

Trigion

Kiwa

2N

CDVI

VideoGuard

Seagate

Bydemes

Uniview

ARAS

SmartCell

Hikvision

VAIBS

ADI

Brivo

Ajax Systems

GFT

ASIS

Explicate

ASSA ABLOY

Regio Control Veldt

20face

Milestone

Connect Security

SOBA

Oribi ID Solutions

Service Centrale Nederland

HID

Paxton

Sequrix

CardAccess

OSEC

IDIS

Eizo

Alphatronics

Top Security

SmartSD

Masset Solutions

Securitas

Nieuwe proef met preventief fouilleren in Amsterdam

15 september 2022
Redactie
05:50

Vanaf volgende maand gaat Amsterdam opnieuw als proef controleren op wapens. Dat gebeurt in vijf zogeheten ‘veiligheidsrisicogebieden’ in Noord, Zuid, Nieuw-West en Zuidoost. De proef loopt van oktober tot januari 2023. In elk gebied worden vijf controles gehouden. Onderzoekers lopen mee.

De politie mag iedere willekeurige voorbijganger fouilleren en controleren op het mogelijk bezit van wapens, als dat noodzakelijk is. Gezinnen, kinderen onder de 12 jaar en mensen van 65 jaar en ouder worden niet gefouilleerd. Deze proef volgt op de proef van september 2021. Een belangrijke aanpassingen is dat nu gebruik gemaakt wordt van technische hulpmiddelen, zoals detectiepoortjes en handscanners. Als de scanner niet afgaat, mag de voorbijganger doorlopen.

Meegedacht
De wijkteams van politie en stadsdelen hebben meegedacht over de keuze van gebieden en tijden van de controles. In Zuid-Oost gaat het om de K-buurt, Holendrecht en een deel van het Nelson Mandelapark. In Noord wordt preventief gefouilleerd in winkelcentrum Boven’t IJ en het metrostation. In Zuid gaat het om het museumplein en in Nieuw-West om de Burgemeester De Vlugtlaan, Burgemeester van Leeuwenlaan, Osdorperban en Wildeman.

Willekeurig
Net als vorig jaar zijn de controles willekeurig, bijvoorbeeld bij elke vijfde voorbijganger. Soms wordt een selectiezuil gebruikt om de willekeur te waarborgen.
Wapenbezit en -geweld zorgt voor onveiligheid in vaak al kwetsbare wijken en buurten. Gemeente, Openbaar Ministerie en politie (de Amsterdamse Driehoek) nemen al maatregelen hiertegen, zoals detectiepoortjes op scholen, wapeninleveracties, de inzet van deskundigen, campagnes en opsporing en vervolging. In 2023 beslist de Amsterdamse Driehoek of deze wapencontroles helpen om de problemen met wapenbezit te verminderen en of hiermee wordt doorgegaan.

Deel dit artikel via:

Vlog 9

Premium partners

Suricat

SequriX

Videoguard

Seagate

Wordt een partner