Nieuwe raad van advies privacywaakhond

De Autoriteit Persoonsgegevens (AP) heeft een nieuwe raad van advies. Deze bestaat nu uit Alexander Pechtold, Marleen Stikker, Eric Tjong Tjin Tai, Jeannine Peek en Tjibbe Joustra. Pechtold is de voorzitter van de nieuwe raad.

De nieuwe raad van advies is op voordracht van de AP door minister Sander Dekker van Rechtsbescherming benoemd per 1 februari 2021. Peek en Joustra waren ook lid van de vorige raad van advies van de AP. De voorzitter en leden zijn voor verschillende periodes benoemd. Op die manier vertrekt niet iedereen tegelijk en kan de raad van advies blijven doorgaan.

Achtergronden
De raad van advies geeft de AP – gevraagd en ongevraagd – advies over de missie, visie, ambitie en strategie van de toezichthouder. De leden hebben verschillende achtergronden en functies. Pechtold heeft jarenlange politieke en bestuurlijke ervaring, onder meer als Tweede Kamerlid en minister. Stikker is oprichter en directeur van Waag Future Lab voor design en technologie en onder andere professor of practice bij de Hogeschool van Amsterdam. Tjong Tjin Tai is hoogleraar Privaatrecht aan Tilburg University. Peek is algemeen directeur van Dell Technologies Nederland, boegbeeld ICT voor de Topsector ICT en onder andere bestuurslid bij branchevereniging NL Digital. Joustra is voormalig voorzitter van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid en voormalig Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding. Ook was hij in het verleden voorzitter van de Nederlandse Veiligheidsbranche.

Deel dit artikel via: