Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

Multiwacht

RoSecure

Bosch Security Systems

Alarm Meldnet

Kiwa

VAIBS

VBN

Nimo Drone Security

BHVcertificaat.online

ADI

Brivo

CSL

DZ Technologies

JMB Groep

GFT

PG Security Systems

CardAccess

Uniview

Seris

Lobeco

Masset Solutions

SmartCell

Gold-IP

Hanwha Vision Europe

Dero Security Products

ARAS

IDIS

Nimo Dog Security

Paraat

VideoGuard

Eagle Eye Networks

Securitas

HID

Advancis

Traka ASSA ABLOY

Add Secure

SMC Alarmcentrale

NIBHV

Milestone

Connect Security

ASIS

Nenova

HD Security

ASSA ABLOY

20face

Avigilon Alta

NetworxConnect

Centurion

Service Centrale Nederland

Akuvox

Crown Security Services

VVNL

De Beveiligingsjurist

CDVI

EAL

Hikvision

Alphatronics

Oribi ID Solutions

Optex

Trigion

Ajax Systems

i-Pro

VEB

Explicate

Paxton

Bydemes

Unii

Genetec

OSEC

Sequrix

Seagate

Top Security

Secusoft

Regio Control Veldt

SOBA

2N

SmartSD

G4S

Eizo

Nieuwe regelgeving beschermt tegen onveilige producten

26 mei 2023
Redactie
08:37

Consumenten krijgen betere bescherming tegen producten die brandgevaarlijk zijn, schadelijk zijn voor de gezondheid of gevaar opleveren voor kinderen. Voor elk product moet straks óf de fabrikant zelf óf een voor productveiligheid aansprakelijke persoon zijn gevestigd in de EU. Anders mag een product niet worden aangeboden in Europa en Nederland.

De nieuwe regels gelden voor producten die te koop zijn in fysieke winkels én op online platforms. Als een specifiek product door een toezichthouder als onveilig is aangemerkt, moeten online platforms in de EU op verzoek van die autoriteit ook álle identieke producten verwijderen.

Onveilige of illegale producten
De aangescherpte eisen zijn nodig, omdat in landen buiten de EU niet dezelfde regels gelden voor productveiligheid of consumentenbescherming. Online platforms zijn de afgelopen jaren steeds meer producten uit Azië en Amerika direct aan Europese consumenten gaan verkopen. Dit heeft niet alleen geleid tot oneerlijke concurrentie voor Nederlandse ondernemers, maar ook tot meer onveilige of illegale producten die in de EU niet verkrijgbaar of toegestaan zijn. Consumenten kunnen bij defecten of onveiligheid ook vaak lastig met verkopers uit landen van buiten de EU contact leggen.

Oneerlijke concurrentie
Minister Micky Adriaansens (Economische Zaken en Klimaat): “Je kunt niet ver genoeg gaan om onveilige producten van de markt te krijgen en consumenten te beschermen. We moeten ondeugdelijke producten uit niet-EU-landen, via zogenoemde directe import, ook weren op online platforms. Dat is de Nederlandse inzet in de EU geweest die nu heeft geleid tot nieuwe regels tegen onveilige producten die bijvoorbeeld letsel kunnen veroorzaken. Daarnaast kun je als consument makkelijker je recht halen. We pakken bovendien zo oneerlijke concurrentie aan. Dat is goed voor Nederlandse ondernemers die zich wel aan veiligheidsregels voor producten houden.”

Meer rechten bij terughaalacties onveilige producten
Consumenten krijgen ook meer rechten in de situatie dat een aangekocht product onveilig is en de verkoper deze moet terughalen. De verkoper moet dan altijd tenminste twee van de volgende drie opties aanbieden: een veilig vervangend product van dezelfde oorspronkelijke waarde, het product zodanig herstellen dat het wél veilig is of het volledige aankoopbedrag teruggeven aan de consument.

Nieuwe EU-verordening Algemene Productveiligheid
Deze en andere regels zijn onderdeel van de nieuwe EU-verordening Algemene Productveiligheid die een richtlijn uit 2001 vervangt en die ook geldt voor alle producten waar nog geen specifieke veiligheidsregels voor bestaan. De regelgeving gaat na een overgangstermijn vanaf 13 december 2024 overal in de EU gelden en komt in Nederland in de Warenwet. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) gaat als toezichthouder de wettelijke regels in Nederland handhaven en werkt daarvoor samen met nationale toezichthouders in andere EU-landen.

Deel dit artikel via:

Vlog 8

Premium partners

Videoguard

Seagate

Suricat

Wordt een partner