Beveiligingnieuws Logo

Onze partners

CardAccess

Crown Security Services

Masset Solutions

Alarm Meldnet

Uniview

VVNL

PG Security Systems

Eagle Eye Networks

Brivo

ARAS

Service Centrale Nederland

Connect Security

Add Secure

NetworxConnect

Nimo Dog Security

Regio Control Veldt

Top Security

VEB

Gold-IP

JMB Groep

BHVcertificaat.online

Milestone

OSEC

HID

SmartCell

Traka ASSA ABLOY

Multiwacht

Unii

Paxton

NIBHV

Bydemes

Kiwa

Oribi ID Solutions

RoSecure

SMC Alarmcentrale

G4S

ADI

GFT

Nimo Drone Security

Secusoft

De Beveiligingsjurist

Centurion

CSL

Explicate

SmartSD

Lobeco

SOBA

Akuvox

Dero Security Products

Paraat

Bosch Security Systems

ASIS

Alphatronics

Network Optix

IDIS

EAL

Seris

Sequrix

Eizo

Hanwha Vision Europe

Genetec

ASSA ABLOY

VAIBS

HD Security

Trigion

CDVI

Securitas

VBN

Advancis

Avigilon Alta

20face

Hikvision

Nenova

Seagate

i-Pro

DZ Technologies

Ajax Systems

2N

Optex

VideoGuard

Nieuwe richtlijn voor projectering alarmverificatie

3 januari 2024
Redactie
15:29

De brancheorganisaties voor technische beveiligingsbedrijven presenteren de ‘Richtlijn Projectering Alarmverificatie’. Deze vervangt het VvBO-document ‘Advies Projectering Alarmverificatie’. Bestaande installaties mogen worden gehandhaafd. Voor nieuwe installaties is het nieuwe document van toepassing.

De nieuwe richtlijn is samengesteld door de Federatie Veilig Nederland, Kiwa R2B, Techniek Nederland en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB). De inhoud kwam tot stand door de adviezen van deze organisaties te koppelen aan de Verbeterde Risicoklassenindeling (VRKI) van het Verbond van Verzekeraars.
De oude richtlijn, die nog tot juli 2024 gebruikt mag worden, was gebaseerd op een convenant uit eind 2006 tussen de brancheorganisaties in de technische beveiliging en de politie om nodeloze alarmopvolging door de politie te beperken. Recente wijzigingen in de VRKI hebben aanpassing van het uitvoerdocument ‘Advies Projectering Alarmverificatie’ noodzakelijk gemaakt. Daarom is dit nu vervangen door een bindende richtlijn.

Aansluiting op regelgeving
In 2023 is onder verantwoording van Techniek Nederland, Kiwa R2B, Federatie Veilig Nederland en de Vereniging Erkende Beveiligingsbedrijven (VEB) een werkgroep opgericht om het document ‘Advies Projectering Alarmverificatie’ te vervangen. Hierbij is rekening gehouden met het Convenant tussen de Raad van Hoofdcommissarissen en het (toenmalige) Verbond van Beveiligingsorganisaties (VvBO) aangaande de organisatie- en opvolging van elektronische alarmen, zijnde alarmverificatie. Daarnaast is rekening gehouden met huidige normen, voorschriften en technische mogelijkheden van deze tijd. Dit is gedaan om aan te sluiten op de regelgeving in de Verbeterde Risicoklasse indeling (VRKI), het CVV Certificatieschema BORG-E, de VEB-kwaliteitsregeling en delen uit de NEN-EN-50131 en de NEN-EN-50136.

Doelstelling voor alarmverificatie
De doelstelling is nog steeds het aantal nodeloze alarmeringen naar de politie terug te dringen en een zekerheid te bieden voor gebruikers van alarminstallaties omtrent politieopvolging. Gebruikers van installaties die aan de richtlijn voldoen, kunnen rekenen op politieopvolging met ‘Prio 1’. Aangegeven wordt welke technische oplossingen mogelijk zijn, zoals visuele verificatie of verificatie door een persoon. Ook wordt ingegaan op de kwaliteitseisen van de te installeren apparatuur en op de wijze waarop de gebruiker met de apparatuur dient om te gaan. Speciale aandacht gaat uit naar de eisen die aan apparatuur voor alarmverificatie gesteld moeten worden.

De nieuwe richtlijn is hier te downloaden.

Deel dit artikel via:

Vlog 11

Premium partners

Videoguard

SequriX

Seagate

Suricat

Wordt een partner