Nieuwe richtlijnen voor constructies stadions

Nieuwe richtlijnen van het ministerie van BZK moeten een herhaling voorkomen van wat met het dak van het AZ-stadion is gebeurd. Met deze richtlijnen kunnen voetbalclubs de veiligheid meten van de constructie van hun stadion. Verplicht is het gebruik van de richtlijnen overigens niet.

Het protocol (pdf) is een hulpmiddel om de constructie van het stadion periodiek te controleren. Zo hoopt het ministerie te voorkomen dat gebreken in de constructie te laat worden opgemerkt en er ongelukken gebeuren. In het AZ-stadion was de tribune gelukkig leeg toen het dak tijdens een flinke storm naar beneden kwam, maar het had ook anders kunnen aflopen.

Niet verplicht
In het protocol is onder andere een handleiding voor controleurs bij het meten en beoordelen van lasverbindingen in de staalconstructies. Merkwaardig is wel dat het gebruik van de richtlijn niet verplicht is. Wel kan volgens minister Ollongren het protocol worden gebruikt bij de veiligheidsverklaring die de KNVB stelt als licentie-eis voor het spelen van betaald voetbal. Maar daarvoor zal eerst de KNVB zelf moeten besluiten of keuringen aan de hand van de handleiding verplicht worden. Verwacht wordt dat dit niet eerder zal gebeuren dan in het seizoen 2021/2022.

Ook andere stadions gevaarlijk
Volgens verschillende deskundigen is het stadion in Alkmaar niet het enige met een gebrekkige constructie. Ook bij andere stadions lopen toeschouwers het risico om door neerstortende dakdelen getroffen te worden. De experts vinden dat het toezicht op de constructieve veiligheid van voetbalstadions niet goed geregeld is. Wel is de stadioneigenaar verantwoordelijk voor een periodieke beoordeling van de veiligheid van het gebouw, maar niet duidelijk is of die verantwoordelijkheid ook genomen wordt. Veiligheidsadviseur Frank Wijnveld zegt tegenover de NOS dat aan de deskundigheid en onafhankelijkheid van inspecteurs geen eisen worden gesteld, terwijl dat wel zou moeten. Hij ziet liever een onafhankelijk toezichtsorgaan, zoals de Sports Ground Safety Authority in Groot-Brittannië. In dat land stortte in 1971 een deel van het stadion van de Glasgow Rangers in, waarbij 66 dodelijke slachtoffers vielen.

Deel dit artikel via: