Nieuwe specialist in kunstmatige intelligentie met video

Na respectievelijk 13 jaar en 24 jaar actief te zijn geweest in zakelijke software besloten Henk-Jan Hop en Kasper van Kekem het bedrijf VAIBS op te richten, dat gespecialiseerd is in intelligente video-oplossingen. Met het VAIDIO-platform zijn complete bedrijfsprocessen te bewaken.

Toen de twee ondernemers in contact kwamen met het VAIDIO-platform, waren zij direct zodanig enthousiast over de mogelijkheden ervan, dat zij er direct hun business van wilden maken. De mogelijkheid die het platform biedt is volgens hen bovenmenselijk. De techniek is ongekend krachtig en de potentie in de markt is enorm. Bovendien is het product erg compleet.

Kunstmatige intelligentie
Eenvoudig gezegd heeft kunstmatige intelligentie (Artificial Intelligence) betrekking op systemen of machines die de menselijke intelligentie nabootsen. Ze voeren taken uit en kunnen zichzelf tijdens dat proces verbeteren op basis van eerder opgedane informatie. AI gaat uit van het idee dat systemen kunnen leren van gegevens, dat zij patronen kunnen herkennen en beslissingen kunnen nemen met minimale menselijke tussenkomst. AI komt en is er in verschillende vormen. VAIBS richt zich hierbij specifiek op Video Artificial Intelligence voor diverse branches, waaronder ook de maakindustrie.

Voor grote en kleine bedrijven
Via het VAIDIO-platform zegt VAIBS in staat te zijn om bedrijven te helpen met intelligente visuele digitale inspectie- en detectietaken. Het bedrijf stelt zich ten doel om de Artificial Intelligence-software op een praktische manier uit te rollen, zodat het platform toegankelijk wordt voor de grote maar ook de kleinere bedrijven.
Een groot pluspunt is dat het VAIDIO-platform gebruik kan maken van reeds geïnstalleerde camera’s die bij veel bedrijven al aanwezig zijn, waardoor extra investeringen in camerasystemen niet benodigd zijn.

Waarom Video AI?
Visuele controles van diverse processen zijn binnen bedrijven een dagelijkse gang van zaken en worden tientallen keren per minuut uitgevoerd. Denk hierbij aan bepaalde toegangscontroles waarbij via tags gemonitord wordt hoeveel mensen er in het bedrijfspand aanwezig zijn, maar ook aan controle op het dragen van persoonlijke beschermingsmiddelen en signalering van (val)ongelukken.
Andere taken zijn herkenning op basis van het gezicht, kenteken, persoon, vorm, kleur kleding, gevaar, lekkage, gebruik mobiele apparatuur, diefstal of andere kenmerken of gedragingen.

Talloze mogelijkheden
VAIBS beschermt met het VAIDIO-platform gebieden en gebouwen tegen onbevoegde toegang en maakt het mogelijk om snel videobeelden van eerdere gebeurtenissen te doorzoeken. Daarnaast is video AI nog veel breder in te zetten. Denk hierbij aan het signaleren of een medewerker flauwvalt, er een grote kans is op brand (hitte/toename van rook), looproutes juist zijn, er verdacht gedrag vertoond wordt, vluchtstroken/nooduitgangen geblokkeerd zijn of dat er niet aan de veiligheidsvoorschriften wordt voldaan.
Kortom: de mogelijkheden om Video AI laagdrempelig binnen het bedrijfsleven in te zetten zijn talrijk. Uiteraard voldoet VAIBS aan de vereiste AVG- en GDPR-wetgeving.

Deel dit artikel via: