Nieuwe techniek helpt brandweer bij bestrijding natuurbranden

De brandweer heeft een nieuw instrument waarmee bij een natuurbrand nauwkeurig kan worden berekend hoe het vuur zich mogelijk verspreidt. Zo is vroegtijdig te bepalen welke maatregelen nodig zijn om slachtoffers te voorkomen, zo schrijft De Telegraaf.

Jelmer Dam, landelijk coördinator Natuurbrandbeheersing bij het NIPV legt uit hoe met één druk op de knop actuele weerdata en vegetatiemodellen zijn binnen te halen. In combinatie met een hoogtekaart ontstaat zo snel inzicht in het potentieel brandgedrag. Als daardoor mensen worden bedreigd, kunnen brandweermensen worden ingezet om de branduitbreiding op die plaats tegen te houden. Ook wordt bekend of het nodig is om mensen in het natuurgebied te evacueren.

Preventie
Het nieuwe natuurbrandbestrijdingsmodel is volgens Dam gemaakt volgens de nieuwste technologie op dit gebied. De volgende stap wordt het koppelen van het systeem aan het weermodel van het KNMI, zodat ook rekening gehouden kan worden met het weer van de komende 48 uur. Het systeem is overigens ook te gebruiken voor brandpreventie. Uit de data kan blijken dat er sprake is van brandgevaar in een natuurgebied. Men kan dan brandgangen aanleggen om uitbreiding van een eventuele natuurbrand te beperken. Ook kan op bepaalde plaatsen gekozen worden voor vegetatie die minder brandbaar is.

Deel dit artikel via: