Nieuwe truc om tankstations op te lichten

BETA, de branchevereniging van tankstations, waarschuwt haar leden voor een nieuwe oplichterstruc. Criminelen bellen en zeggen doorgereden te zijn zonder te betalen. Zij beloven dan alsnog te betalen als het tankstation een Tikkie stuurt. Vervolgens wordt de rekening geplunderd of het netwerk geïnfecteerd.

In werkelijkheid is de beller helemaal geen doorgereden gebruiker van het tankstation. Het gaat om criminelen die proberen op geraffineerde wijze geld afhandig te maken of iemand op een andere manier te benadelen door bijvoorbeeld ransomware of andere virussen naar een computer of telefoon te versturen.

Waarschuwing
Tankstations werken vaak met een doorrijderssysteem en kunnen zo controleren of er daadwerkelijk iemand is doorgereden. Dit is bij dit soort meldingen vaak niet het geval. Daarnaast adviseert BETA om altijd op een formele manier om te gaan met afwijkende betaalverzoeken van klanten. De branchevereniging waarschuwt om nooit Tikkie’s te sturen om mensen via een andere weg te laten betalen. Ook wordt met klem afgeraden om bankrekeninggegevens aan ‘klanten’ door te geven.

Deel dit artikel via: