Nieuwe uv-sensor maakt brandmelder veel gevoeliger

Wetenschappers hebben sensoren uitgerust met zinkoxide waardoor rook- en brandmelders veel gevoeliger zouden moeten kunnen worden.

brandmelderVrijwel elke brand straalt ultravioletlicht uit waardoor een sensor die de uv-straling in de lucht meet, gebruikt kan worden als brandmelder. Een uv-sensor met daaraan toegevoegd een bewerkte variant van zinkoxide wordt echter veel gevoeliger. Tot 10.000 keer gevoeliger dan huidige uv-sensoren, zeggen onderzoekers van de universiteit van Surrey.
Over het algemeen zijn uv-sensoren niet bijzonder gevoelig. De enkele laag zinkoxide, is nu zo aangepast dat het een borstelachtige structuur heeft gekregen waardoor het een grotere oppervlakte heeft en dus gevoeliger is voor uv-straling. Als gevolg hiervan kan de sensor deeltjes uit rook sneller herkennen. De nieuwe sensor is ook nauwkeuriger waardoor het rook van vuur dat net begonnen is kan detecteren in plaats van alleen dichte rook.
De onderzoekers melden niet wanneer hun bevinding daadwerkelijk in een brandmelder of andere producten gebruikt zou kunnen worden.  Ze vergelijken de sensor dan ook niet met infrarood-brandmelders, maar deze zou de weg vrij kunnen maken voor specialistische sensoren die in een aantal specifieke toepassingen kan worden ingezet.

Deel dit artikel via: