100 miljoen voor aanpak ondermijnende criminaliteit

Het kabinet trekt het komende jaren 100 miljoen euro uit voor de aanpak van criminelen die hun geld witwassen in de bovenwereld en lokale bestuurders en ondernemers bedreigen of omkopen. Dat kondigt minister Grapperhaus van Justitie en Veiligheid vandaag aan in het AD.

Het gaat met name om criminelen die hun inkomsten uit bijvoorbeeld drugshandel witwassen in bijvoorbeeld de horeca en de vastgoedsector. Het geld van het ministerie gaat naar gemeenten, justitie, politie en de Belastingdienst. Die kunnen het geld gebruiken om vaker onderzoek te doen en intensiever informatie uit te wisselen. Vanaf 2019 wordt voor dit doel jaarlijks nog eens tien miljoen euro extra vrijgemaakt.

Versnipperde informatie
Op dit moment is al veel informatie over criminelen beschikbaar, maar die circuleert bij verschillende organisaties, wat het moeilijker maakt om strafrechtelijke onderzoeken te starten, of criminelen bestuurlijk of via de Belastingdienst aan te pakken. Zo kan de onderwereld zich tot een steeds grotere dreiging voor de samenleving ontwikkelen. Er zijn drugslaboratoria en wietplantages in woonwijken, er vinden liquidaties plaats in het openbaar, het afval wordt in de natuur gedumpt en bedrijven en bestuurders worden bedreigd als zij de criminelen niet willen faciliteren. Om dit laatste tegen te gaan, gaat het ministerie zich met name richten op onderzoek binnen horeca- en transportbedrijven, recreatieparken, winkels en de vastgoedsector. “We moeten knokken tegen deze boeven”, benadrukt Grapperhaus in het AD.

Gedeeld

Geef een reactie