106 arrestaties tijdens actie tegen cybercriminaliteit

De Spaanse en Italiaanse politie hebben met behulp van Europol en Eurojust een georganiseerde misdaadgroep ontmanteld die banden heeft met de Italiaanse maffia en die betrokken is bij online fraude, witwassen van geld en vermogenscriminaliteit. Er zijn maar liefst 106 arrestaties verricht.

De verdachten zouden honderden slachtoffers hebben opgelicht door middel van phishing-aanvallen en andere vormen van online fraude, zoals het wisselen van simkaarten en het compromitteren van zakelijke e-mail. De winst werd wit gewassen via een breed netwerk van geldezels en dekmantelbedrijven. Alleen al vorig jaar wordt de illegale winst geschat op zo’n 10 miljoen euro.

Inbeslagnames
Voornamelijk in Spanje en Italië werden 106 mensen gearresteerd en vonden zestien huiszoekingen plaats. Ook werden 118 bankrekeningen bevroren. De inbeslagnames omvatten veel elektronische apparaten, 224 creditcards, simkaarten en betaalautomaten, een marihuanaplantage en apparatuur voor de teelt en distributie ervan.
Dit grote criminele netwerk was volgens Europol zeer goed georganiseerd in een piramidestructuur, die verschillende gespecialiseerde gebieden en rollen omvatte. Onder de leden van de criminele groep waren computerexperts, die de phishing-domeinen creëerden en de cyberfraude uitvoerden; recruiters van geldezels en witwasexperts, waaronder experts in cryptocurrencies.

Maffia
De meeste verdachte leden zijn Italiaanse staatsburgers, van wie sommigen banden hebben met maffiaorganisaties. De verdachten, die zich op Tenerife bevinden, hebben hun slachtoffers, voornamelijk Italiaanse staatsburgers, misleid om grote bedragen naar bankrekeningen te sturen die worden beheerd door het criminele netwerk. Vervolgens hebben ze de criminele opbrengsten witgewassen via een breed netwerk van geldezels en lege vennootschappen.

Ondersteuning
Europol faciliteerde de informatie-uitwisseling, de operationele coördinatie en verleende analytische ondersteuning voor dit onderzoek, dat meer dan een jaar heeft geduurd. Tijdens de operationele activiteiten heeft Europol twee analisten en een forensisch deskundige naar Tenerife en een analist naar Italië gestuurd. Daarnaast financierde Europol de uitzending van drie Italiaanse onderzoekers naar Tenerife om de Spaanse autoriteiten tijdens de actiedag te ondersteunen.
De Joint Cybercrime Action Taskforce (J-CAT) van Europol ondersteunde de operatie. Dit permanente operationele team bestaat uit cyberverbindingsfunctionarissen uit verschillende landen die vanuit hetzelfde kantoor werken aan spraakmakende cybercriminaliteitsonderzoeken.

Europol, met hoofdkantoor in Den Haag, Nederland, ondersteunt de 27 EU-lidstaten in hun strijd tegen terrorisme, cybercriminaliteit en andere vormen van zware en georganiseerde misdaad. Europol werkt ook samen met veel niet-EU-partnerlanden en internationale organisaties. Europol heeft de instrumenten en middelen die het nodig heeft om zijn steentje bij te dragen om Europa veiliger te maken, van zijn verschillende dreigingsanalyses tot zijn inlichtingenvergaring en operationele activiteiten.

Gedeeld

Geef een antwoord